IOM

Više od 230 migranata i izbjeglica već smješteno u Biru

Iz Međunarodne organizacije za migracije potvrđeno je i kako se počelo s adaptacijom zgrade nekadašnjeg Đačkog doma, gdje se postavlja stolarija i sanira krov.
Vijesti / Flash | 27. 10. 2018. u 20:23 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U jučer otvoreni prihvatni migracijski centar na lokaciji nekadašnje tvornice rashladnih uređaja "Bira“ već je smješteno više od 230 migranata i izbjeglica. Svi oni izmješteni su iz Borića, gdje su boravili u neuvjetnom životnom prostoru.

''Kapacitet ovog novootvorenog migracijskog centra je do 450 mjesta i njegovim otvaranjem željeli smo smanjiti pritisak na lokaciju nekadašnjeg Đačkog doma u Borićima. Ovdje će biti smještene ranjive kategorije migranata i izbjeglica, a trenutno je tu najviše muškaraca – samaca'', rekao je Peter van der Auwerart iz Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

Potvrđeno je da je ovo kamp otvorenog tipa, međutim ograđen je i postojat će određena pravila ponašanja za sve koji tu budu boravili.

''Ovdje smještenim migrantima i izbjeglicama osigurala su tri obroka dnevno, te svakodnevna medicinska i pravna pomoć. Na raspolaganju su im spavaonice, kafeterija i uređena kupatila. Obitelji s djecom su u odvojenom prostoru, a svima će im pomagati brojni članovi IOM-a, Crvenog križa i pripadnici angažirane zaštitarske agencije'', dodao je Auwerart.

Iz Međunarodne organizacije za migracije potvrđeno je i kako se počelo s adaptacijom zgrade nekadašnjeg Đačkog doma, gdje se postavlja stolarija i sanira krov. Također, rečeno je i da se traži rješenje za migrante i izbjeglice, koji borave na Graničnom prelazu "Maljevac“.

''Oni neće biti smješteni u novootvoreni migracioni centar u Bihaću, ali ubrzano tražimo rješenje i za njih. Jedna od opcija je da budu izmješteni u 'Ušivak' u Hadžićima, međutim više ćemo znati u naredna dva, do tri dana'', utvrdio je Auwerart.

Predstavnici Međunarodne organizacije za migracije napomenuli su da je određeni broj obitelji s djecom iz Velike Kladuše izmješten u Sedru, nekima je osiguran smještaj u hostelima, dok ostali svojevoljno borave u improviziranom kampu "Trnovi“, odnosno na Graničnom prelazu "Maljevac“.

Kopirati
Drag cursor here to close