COVID-19

Koronavirus u BiH: Pogoršana situacija

Stanje u BiH u protekla 24 sata
Vijesti / Flash | 14. 07. 2020. u 12:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U BiH je registrirano pet novih smrtnih slučajeva od posljedica oboljenja Covid-19. Najmanje 189 osoba je testirano kao novozaraženo virusom korona, prenosi BHRT.

Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH u posljednja 24h prijavljena su tri nova slučaja.

Radi se o tri muške osobe iz Sarajeva, Sapne i Gračanice.

Osobe su rođene 1932., 1939., i 1937. godine.

Ovim je broj smrtnih slučajeva u FBiH porastao na 84, a ukupno je u BiH do sada preminulo 227 osoba, prenosi BHRT.

Podaci do 12 sati

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata (do 12h) u Federaciji BiH registrirani su rezultati testiranja 1.166 uzoraka, od kojih je 139 pozitivnih na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u Tuzlanskoj, Zeničko-dobojskoj, Hercegovačko-neretvanskoj, Zapadnohercegovačkoj, Srednjobosanskj, Bosansko-podrinjskoj i Županiji Sarajevo. Iz Zavoda za javno zdravstvo u priopćenju napominju da su u protekla 24 sata prijavili rezultate testiranja obavljene tokom jučerašnjeg dana i jutros do 10:30 sati, kao i zaostale rezultate testiranja od 10. do 13. srpnja ove godine.

80 slučajeva u Sarajevu

Rezultati testiranja 297 uzoraka potvrdili su novih 80 slučajeva zaraze u Kantonu Sarajevo, priopćeno je iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

Ovdje se radi o rezultatima testiranja obavljenih tijekom jučerašnjeg dana i jutros do 10:30 sati, kao i zaostalim rezultatima testiranja od 10. do 13. srpnja ove godine.

U Sarajevu je trenutno 867 aktivnih slučajeva. Na bolničkom liječenju, u Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, nalazi se 46 pacijenata, od kojih je jedan na respiratoru.

Jedan slučaj u Grudama

U protekla 24 sata na području Županije Zapadnohercegovačke na prisustvo koronavirusa testirano 29 osoba.

Pozitivna je jedna ženska osoba iz Posušja, navodi u priopćenju Zavod za javno zdravstvo ŽZH. Na području Županije Zapadnohercegovačke na prisustvo koronavirusa pozitivno je osam osoba.

Sveukupno

U Federaciji BiH do sada je testiran 69.221 uzorak, a COVID-19 je potvrđen kod 3.851 osobe. Zaključno sa današnjim danom, u Federaciji BiH oporavljeno je 1528 pacijenata, 46 pacijenata oporavilo se u protekla 24 sata. Trenutno je aktivno 2.239 slučajeva-oboljelih od COVID-19, a do sada su zabilježena 84 smrtna slučaja. U posljednja 24 sata prijavljena su tri smrtna slučaja, radi se o muškim osobama iz Sarajeva (1932.), Sapne (1939.) i Gračanice (1937.).

Iz Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva preporučuju građanima da zbog pogoršane COVID-19 epidemiološke situacije, izbjegavaju javna okupljanja i ograniče svoja kretanja. Podsjećaju građane na neophodnost pridržavanja mjera osobne zaštite, držanje razmaka od dva metra i izbjegavanje rukovanja i grljenja, nošenje maski u zatvorenom javnom prostoru uz poštivanje distance od jednog metra, te ukoliko na otvorenom nije moguće održati distancu od dva metra, često i temeljito pranje ruku, održavanje lične/osobne higijene i higijene prostora, kao i da se poslodavci i uposleni pridržavaju preventivnih mjera na radnim mjestima.

RS: 50 novozaraženih, dva smrtna slučaja

U RS u protekla 24 sata registrirano je, prema podacima koje je priopćio Institut za javno zdravstvo RS, 50 novozaraženih i dva smrtna slučaja.

Apelira se na građane RS da se i dalje pridržavaju mjera koje je Institut predložio: nošenje maske, tjelesna distanca, često pranje ruku, dezinfekcija.

Testirano je 237 uzoraka. Dva smrtna slučaja su registrirana u Ljubinju i Sokocu.

Do sada su  zaražene 3254 osobe u RS, od čega je oporavljeno oko 52 odsto.

U UKC RS je 58 osoba hospitalizirano, a u ostalim bolnicama je taj broj 176.

Linija trenda zaraze i dalje bilježi uzlaznu putanju. Porast broja novooboljelih je uzrokovala i porast broja osoba na bolničkom liječenju.

Kopirati
Drag cursor here to close