Ugrožavanje i gušenje slobode

Vijeće za tisak reagiralo na izjave o prisluškivanju medija - hitno provesti istragu!

Reagiranje Vijeća za tisak i online medije na Izjave Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika o Prisluškivanju medija
Vijesti / Flash | 26. 06. 2019. u 10:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće za tisak i online medije zahtjeva da se hitno istraže informacije od Tužiteljstva BiH, te javno izjašnjenje OSA- e o optužbama da prati i usmjerava medije.

Naime, upravni odbor Vijeća za tisak i online medije u BiH izražava veliku zabrinutost zbog jučerašnjih navoda predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika da Obavještajno-sigurnosna agencija, OSA, prati i prisluškuje veliki broj medija, navodeći popis tih medija, a na osnovu naredbe protokolarnog broja 05/1-4-1547/19 OSAe, u kojoj je navodno naloženo „praćenje i usmjeravanje“ medija u BiH, u cilju priprema za „inkriminaciju politički nepodobnih ljudi“, kako je navedeno u izjavi.

''U ime svojih članova, tiskanih i online medija, UO Vijeća zahtjeva hitnu istragu i provjeru ove informacije od Tužiteljstva BiH, a također i javno izjašnjenje OSA-e o imenovanom
protokolarnom dokumentu i njegovom navodnom sadržaju! Čak i u ovom trenutku, kada je izrečena izjava o prisluškivanju i namjeri stavljanja medija pod kontrolu u svrhe političke manipulacije još uvijek neprovjerena, preveliki je pritisak i uznemirenje ne samo na prozvane medije, već i na cjelokupnu medijsku zajednicu'', poručuju iz Vijeća za tisak.



Kažu da prisluškivanje i nadziranje medija, s namjerom manipuliranja novinarima, teško je ugrožavanje slobode medijskog izvještavanja, gušenje slobode riječi i zastrašivanje novinara.

''Te su metode apsolutno nedopustive u demokraciji i zbog toga se ove informacije o navodnoj zloupotrebi moći OSA-e u odnosu na medije moraju hitno provjeriti i ispitati. U ciju zaštite svojih članova, tiskanih i online medija, i štiteći demokratska prava novinara da slobodno i sigurno izvještavaju u interesu javnosti, UO Vijeća za štampu i online medije očekuje odgovore na pitanja da li takva naredba za prisluškivanjem i nadziranjem medija zbilja postoji i tko je i zašto to naredio? Medijska zajednica neće pristati na takve pritiske i ucjene'', poručuju iz Vijeća za tisak i online medije.

Podsjetimo, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je u utorak da je Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) BiH donijela naredbu o praćenju određenog broja medija u okviru pripreme za inkriminaciju politički nepodobnih ljudi u BiH. On je na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu naveo da je 05/1-4-1547/19 protokolarni broj naredbe u kojoj je naloženo praćenje i usmjeravanje medija u BiH.

Dodik je naveo da je riječ o "Dnevnom avazu", Radio-televiziji Republike Srpske, "Dnevnom listu", "Nacionalu", "Večernjim novostima", "Večernjem listu", "Informeru" i nekoliko portala koje hoće da stave u funkciju medijske sotanizacije političkih protivnika i kod Bošnjaka i Hrvata, kao i Republike Srpske u cijelosti.

Dodik je upozorio i da je OSA otuđeni centar moći koji je pod direktnim utjecajem bošnjačke političke strukture predvođene liderom SDA Bakirom Izetbegovićem.

Kopirati
Drag cursor here to close