Šarović

Vijeće ministara nije nadležno za popis, na potezu Zavod za statistiku i Vlada RS

Vijesti / Flash | 24. 05. 2016. u 11:20 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH (VMBiH) i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović izjavio je danas da VMBiH nema nadležnosti o pitanju popisa stanovništva i da je na potezu Zavod za statistiku RS-a i Vlada RS-a.

Naveo je da Zavod za statistiku RS-a ima više alternativa i mogućnosti kad je u pitanju objavljivanje rezultata popisa te da ne smatra potrebnim da se VMBiH time bavi.

Šarović smatra da bi bilo pametno da Vlada RS-a uputi odgovarajuće instrukcije Zavodu koji je vlasnik popisnog materijala, jer bi to bila najbolja opcija za otklanjanje nezakonitosti koje su uočili predstavnici RS-a kad su u pitanju rezultati popisa.

Po njegovom mišljenju, rezultati popisa nemaju potpuni kredibilitet zbog jednostrane odluke direktora Agencije za statistiku BiH, a da je, zbog važnosti za nastavak europskog puta BiH, neophodno da odluka o rezultatima popisa bude donesena konsenzusom predstavnika oba entiteta, te svih naroda i građana BiH.

Upitan o eventualnom pokretanju zahtjeva za smjenu direktora Agencije za statistiku BiH, Šarović je rekao da mogućnost za to vjerojatno postoji, ali da ne zna koja je institucija nadležna za to.

Kopirati
Drag cursor here to close