Frka među zastupnicima

Vijeće ministara lažiralo izvještaj o radu za 2020.

Zastupnik NES-a Jasmin Emrić je iskazao svoje nezadovoljstvo i rekao da je usporedio Izvještaj za 2019. i 2020. godinu te ustanovio da se radi o identičnom izvještaju, te da je isti broj i održanih sjednica.
Vijesti / Flash | 07. 07. 2021. u 17:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na dnevnom redu se našao i Izvještaj o radu Vijeća ministara BiH za 2020. godinu, koji je izazvao nezadovoljstvo zastupnika.

Prava i dužnosti

U izvještaju se navodi da je Vijeće ministara tijekom 2020. godine održalo ukupno 36 sjednica, od čega 17 izvanrednih, na kojima su razmatrana pitanja iz nadležnosti Vijeća ministara. U ostvarivanju svojih prava i dužnosti u izvještajnom razdoblju Vijeće ministara je utvrdilo 3 prijedloga zakona.

Zastupnik NES-a Jasmin Emrić je iskazao svoje nezadovoljstvo i rekao da je usporedio Izvještaj za 2019. i 2020. godinu te ustanovio da se radi o identičnom izvještaju, te da je isti broj i održanih sjednica.

''Provjerio sam na službenoj stranici Vijeća ministara i informacije o održanim sjednicama, a moja sumnja se pokazala osnovanom, jer sam po priopćenjima sa sjednica prebrojao sve sjednice i zaključio da su održali 23 redovne sjednice, a u izvještaju su nekako naveli da su održali 36 sjednica'', istakno je Emrić.

Provjeriti podatke

Kako navodi, on smatra da nitko iz Vijeća ministara nije ni pročitao Izvještaj.

''Kako je moguće da imamo povjerenje prema Vijeću ministara kada nitko nije mogao provjeriti podatke iz uvoda ovog Izvještaja koji su identični kao i oni u Izvještaju za 2019. godinu. Meni je jasno da su ovakvi izvještaji pisani samo da zadovolje formu'', rekao je Emrić.

Prema njegovim riječima, ništa konkretno nije navedeno ni u ovom izvještaju, a ni u praksi u prošloj godini.

O tome je li Vijeće ministara upravljalo migrantskom krizom, Emrić je rekao da nisu uradili ništa.

''Nadležna tijela i agencije su dozvolile da se zapali migrantski kamp Lipa nakon čega je uslijedila humanitarna katastrofa. Vijeće ministara navodi da im je u 2020. prioritet bila i vladavina prava, ali Ministarstvo pravosuđa nije ništa poduzimalo po tom pitanju'', rekao je Emrić.

Zbog poniženja države i naših građana predlažem zaključak da Vijeće ministara podnese kolektivnu odgovornost i svi daju ostavke na svojim radnim mjestima.

Izvršna vlast

U raspravu se uključila i Marijana Marinković-Lepić te rekla da nemaju istinite podatke vezane za aktivnost Vijeća ministara.

''Ovo nam je pokazalo tko nam vrši izvršnu vlast, ljudi daju pogrešne podatke na drugoj stranici Izvještaja. Vijeće Ministara nije dalo nikakav odgovor na krize koje su nas zadesile'', rekla je Marinković-Lepić.

Dodala je da je poražavajuće što je Vijeće ministara usvojilo samo tri prijedloga zakona, prenosi Avaz.

Kopirati
Drag cursor here to close