Vijeće ministara BiH

Jačat će se granice: Od početka godine u BiH ušla 21.163 nelegalna migranta

Usvojena informacija o stanju u oblasti migracija
Vijesti / Flash | 05. 11. 2018. u 16:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara BiH je razmotrilo i usvojilo Informaciju o stanju u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini u vezi s povećanim prilivom migranata u Bosni i Hercegovini, te zadužilo Ministarstvo sigurnosti BiH da prati situaciju i redovno izvještava Vijeće ministara BiH.

Na sjednici je usvojena Informacija o primopredaji vojarne ''Ušivak'' u Hadžićima.

Dana 24.10.2018. godine u nekadašnjoj vojarni „Ušivak“ u Hadžićima kod Sarajeva pušten je u rad prihvatni centar za migrante, kapaciteta 400 osoba.

''Jačanje državne granice, uz angažman dodatnih 180 policajaca, kako je rečeno na sjednici, dovelo je do sprječavanja i smanjivanja nezakonitog ulaska migranata u BiH.

Službi za poslove sa strancima od 1. siječnja do 4. studenog ove godine prijavljeno je 21.163 nezakonitih migranata, a namjeru za azil izrazilo je njih 19.986, ali su zahtjev za azil podnijela 1.314 migranta. Najviše migranata došlo je iz Pakistana (6.910), Irana (3.373), Sirije (2.529), Afganistana (2.431), Iraka (1.874) i Libije (760)'', navodi se u priopćenju Vijeća ministara.

Dodatni policajci na granici

Kako navode, MUP RS-a će Graničnoj policiji BiH uputiti dodatnih 40 policijskih službenika koji će, u dogovoru s Graničnom policijom BiH, biti raspoređeni na najkritičnijim dijelovima istočne granice BiH.

''Migranti, njih oko 500, koji se već nalaze na području Unsko-sanskog kantona će u vrlo kratkom roku biti postupno smještani u prostore kompanije „Bira“, koje će služiti kao prihvatni centar za migrante'', naveli su iz Vijeća ministara.

Tender za Crveni križ Mostar

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) će u narednom periodu raspisati odgovarajuće tendere na koje se može prijaviti Crveni križ Mostar, te u skladu sa propisima aplicirati za neophodna sredstva.

Prema Informaciji o stanju o oblasti migracija, prioriteti BiH u oblasti migracija ostaju jačanje Granične policije BiH s ciljem bolje kontrole granice i sprečavanja nezakonitih ulazaka, jačanja kapaciteta Službe za poslove sa strancima i Sektora za migracije Ministarstva sigurnosti BiH, realizacija sporazuma o readmisiji i jačanje readmisijskih kapaciteta, jačanje kapaciteta u području azila i intenziviranje borbe protiv krijumčarenja migrantima, naveli su u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close