Ali nije prošao Zakon o kaznenom postupku

Vijeće ministara BiH utvrdilo prijedlog izmjena Zakona o OSA-i

Izmjene se odnose na implementaciju odluke Ustavnog suda BiH, koji je donio odluku da se pojedine odredbe tog zakona moraju izmijeniti.
Vijesti / Flash | 20. 03. 2018. u 15:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas je utvrdilo Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH, čiji je predlagač Ministarstvo sigurnosti.

Izmjene se odnose na implementaciju odluke Ustavnog suda BiH, koji je donio odluku da se pojedine odredbe tog zakona moraju izmijeniti.  

''Mi smo, u skladu s preporukama iz te odluke, primjedbe ugradili i danas je taj zakon prošao na Vijeću ministara i ide dalje u parlamentarnu proceduru'', izjavio je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić nakon sjednice.   

Posebne istražne radnje

Pojasnio je da je definirano da se traži naredba za posebne istražne radnje, prvu naredbu sud odobrava na 60 dana i poslije svakih 30 dana treba obnavljati i obrazlagati taj zahtjev za daljnje trajanje te mjere, s tim da to može trajati najduže do 48 mjeseci. Dodao je da se u posebnim slučajevima može se produžiti taj rok još jednom za taj isti period.

Po njegovim riječima, prijedlog izmjena Zakona o kaznenom postupku se nije našao na dnevnom redu današnje sjednice, skinut je s dnevnog reda.

Mektić kaže da postoji razlika između mišljenja eksperata i mišljenja radne grupe koja je radila.

''Kad su u pitanju eksperti, postoji rezerva kad je u pitanju mišljenje Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća i postoji određena rezerva na taj zakon od Suda i Tužiteljstva BiH, da se tu ušlo u ingerencije oko ograničavanja nadležnosti Suda BiH '', naveo je Mektić.

Dodaje da je njemu bilo zanimljivo i to ''da se izašlo izvan odluke Ustavnog suda, dakle proširen je obujam izmjena i dopuna izvan odluka Ustavnog suda, otišlo se i dalje, ne samo da se implementirala odluka Ustavnog suda''.

''Primjera radi, promijenjeno je to da u Tužiteljstvu BiH ne postoji i ne odlučuje o bitnim stvarima kolegij tužitelja već isključivo jedan, glavni tužitelj. Meni je to neprihvatljivo, zbog specifičnosti BiH mislim da je bolje da postoji taj kolegij nego da odlučuje jedan tužitelj, posebno o tim bitnim stvarima. Nije mi bilo jasno zašto se izlazilo izvan okvira onoga što je odredio Ustavni sud da se mora promijeniti'', kazao je Mektić.

Ponovio je da je to skinuto sa dnevnog reda, te da ide na ponovne konsultacije.

Istražitelji u opasnosti

Na novinarsko pitanje šta će se dogoditi ukoliko Ustavni sud stavi izvan snage odredbe koje je trebalo promijeniti, Mektić je odgovorio da je to onda „veliki problem“.

''To će dovesti u pitanje stotine raznih istraga. Nemojte samo podrazumijevati pod posebnim mjerama samo presretanje komunikacija telefona. Tu imate prikrivene istražitelje koji su duboko involvirani u određene kriminalne grupe i koji moraju automatski prestati to raditi'',  kazao je ministar Mektić.

Dodao je da bi to značilo, na neki način, „propadanje“ stotine predmeta, ''a čak bi bile dovedene u pitanje i neke presude u kojima je dokazni postupak jednim dijelom zasnovan na tim posebnim istražnim radnjama''.

Mektić je kazao da je na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH prihvaćen Izvještaj o radu OSA-e.

Zakon o kaznenom postupku

Ministar pravde Bosne i Hercegovine Josip Grubeša izjavio je danas nakon sjednice Vijeća ministara BiH da prijedlog izmjena Zakon o kaznenom postupku BiH nije uvršten danas u dnevni red sjednice i da ministri iz SDA nisu prihvatili da on bude razmatran.

Podsjetio je da je gotovo prije osam mjeseci Ustavni sud pojedine odredbe Zakona o kaznenom postupku i Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA) proglasio neustavnima, ''odnosno da oni krše određena ljudska prava''.   

Dodao je da je Ministarstvo pravde BiH formiralo radnu grupu od predstavnika Ministarstva pravde BiH, entitetskih ministarstava pravde, Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća i Pravosudne komisije Brčko distrikta BiH koja je radila na izmjenama ovog zakona sve do kraja 2017. godine.

''Jasno je da smo ušli u vremenske neprilike, odnosno da nam je prijetila opasnost da Ustavni sud stavi izvan snage odredbe Zakona o kaznenom postupku BiH, što bi izazvalo jednu tešku pravnu situaciju po sve građane BiH'', istaknuo je Grubeša.

Iz tog razloga je, kaže, inzistirao da pribave sva potrebna mišljenja i da prijedlog izmjena zakona, „koji je itekako važan za pravni ustav BiH“, bude uvršten na sjednicu Vijeća ministara BiH i ide u daljnju proceduru.      

''Nisam imao priliku čuti jasne argumente zašto taj zakon nije dovoljno dobar, da li je to iz razloga što SDA već ima u parlamentarnoj proceduri zakon svoga kluba, ili su to neki drugi razlozi'', kazao je ministar Grubeša. 

Situacija nesigurnosti

Dodao je da su na pripremi ovog zakona radili stručnjaci za koje smatra da su kompetentni da naprave taj prijedlog zakona. Izrazio je žaljenje što o zakonskom prijedlogu nije raspravljalo Vijeće ministara BiH i  taj akt upućen u daljnju proceduru.

''Sada se nalazimo u situaciji nesigurnosti, ne znamo šta nas sutra čeka, ne znamo hoće li Ustavni sud za dva dana donijeti odluku o brisanju tih spornih članova'', rekao je Grubeša.

Napomenuo je da Ministarstvo pravde nije povuklo zakon te da se on i dalje nalazi u Vijeću ministara. Dodao je da ne zna hoće li ga predsjedavajući Vijeća ministara BiH na nekoj od sljedećih sjednica Vijeća ministara ponovo vratiti na dnevni red, ni da li će se o njemu ponovo raspravljati.

''Spreman sam u svakom trenutku da bude sjednica, pa makar i telefonska, da izvijestim svoje kolege, da raspravljamo o tom zakonu, jer je on vrlo bitan i moramo ga uputiti u parlamentarnu proceduru'', naglasio je Grubeša.

Kada je riječ o izmjeni zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA), Grubeša je ustvrdio da je taj zakon „prošao“ preglasavanjem ministara iz hrvatskog naroda.

Kopirati
Drag cursor here to close