Korištenje situacije

Vijeće Europe upozorava na korupciju u zdravstvu uslijed pandemije

GRECO je objavio smjernice za 50 članica Vijeća Europe u cilju sprečavanja korupcije u kontekstu zdravstvene krize prouzročene pandemijom koronavirusa.
Vijesti / Flash | 21. 04. 2020. u 12:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Skupina država protiv korupcije Vijeća Europe (GRECO) u utorak je upozorila na rizike od porasta korupcije zbog epidemije covida-19 u sektoru zdravstva te je pozvala države na maksimalnu transparentnost.

GRECO je objavio smjernice za 50 članica Vijeća Europe u cilju sprečavanja korupcije u kontekstu zdravstvene krize prouzročene pandemijom koronavirusa.

"Erupcija epidemije Covida-19 povećava rizike od korupcije, a posebice je ranjiv sektor zdravstva, posebice zbog potrebe za hitnom opskrbom medicinskim materijalom, pojednostavljenjem pravila nabave, pretrpanih bolničkih ustanova ustanova i preopterećenog medicinskiog osoblja", navodi GRECO.

Predsjednik skupine Marin Mrčela naglašava da se zbog pandemije, a "s obzirom na koncentraciju moći, ukidanje određenih prava i sloboda te ubrizgavanja velikih svota novca u ekonomiju kako bi se kriza prebrodila, ne smiju podcijeniti rizici od porasta korupcije".

Koruptivne prakse mogu pogoditi sve javne i privatne sektore i mogu se pojaviti u obliku podmićivanja u uslužnim djelatnostima povezanim sa zdravstvom, sukoba interesa i lobiranja u istraživanju i razvoju novih proizvoda, komercijalizacije medicinskih proizvoda i prevara povezanih s covidom-19, tj. reklamiranja krivotvorenih lijekova, naglašava GRECO.

Stoga ta skupina poziva središnje, ali i regionalne te lokalne vlasti, na maksimalnu transparentnost i komunikaciju prilikom donošenja odluka.

GRECO, osnovan 1999. u cilju jačanja kapaciteta članica u borbi protiv korupcije, okuplja 47 članica Vijeća Europe te Bjelorusiju, Kazahstan i SAD.

Kopirati
Drag cursor here to close