Sloboda izražavanja

Vijeće Europe i EU najavili - JUFREX program se nastavlja

Tijekom posljednje tri godine, implementirano je skoro 250 aktivnosti, sa utjecajem na više od 4.000 korisnika.
Vijesti / Flash | 05. 04. 2019. u 15:12 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osnažen je kapacitet pravosuđa u regiji u pogledu slobode izražavanja i medija, konstatirali su predstavnici Vijeća Europe i Europske unije tijekom završne konferencije zajedničkog projekta, pod nazivom "Jačanje kapaciteta pravosuđa u oblasti slobode izražavanja i medija u jugoistočnoj Europi" (JUFREX) u Sarajevu. 

- Ove godine Vijeće Europe obilježava 70. godišnjicu rada koji se bazira na tri stuba: ljudska prava, vladavina prava i demokracija. Ovo su vrijednosti koje i dalje moramo promovirati i braniti - rekao je Drahoslav Stefanek, šef Ureda Vijeća Europe u Sarajevu, otvarajući konferenciju.  

Nicholas Bizel, šef Odjela operacija za pravosuđe, unutarnje poslove i reformu javne uprave, iz Delegacije Europske unije u BiH, istaknuo je da je zdravo medijsko okruženje neophodno za funkcioniranje demokratske države ali i “od velike važnosti za EU i njenu politiku širenja, te je subjekt mnogih EU potpomognutih programa na Zapadnom Balkanu”. 

Silvia Grundamnn, šefica Odjela za medije i internet, Odjel za informacijsko društvo, iz Generalnog direktorata za ljudska prava i vladavinu prava, Vijeće Europe, Strasbourg, naglasila je da je “Uloga JUFREX-a bila da omogući dijalog i poboljša ekspertizu sudstva ali i drugih aktera u polju slobode izražavanja i medija. Kada se radi o slobodi izražavanja, neophodno je uključiti sve aktere na sceni i JUFREX je u tome uspio.”   

Više od 150 predstavnika sudstva, pravnika, regulatora, novinara, medijskih nevladinih organizacija i drugih medijskih aktera iz regije zapadnog Balkana, koji su bili aktivni partneri u implementaciji projekta, sudjelovali su na konferenciji. 

Tijekom posljednje tri godine, implementirano je skoro 250 aktivnosti, sa utjecajem na više od 4.000 korisnika. Više od 2.000 sudija, tužitelja i odvjetnika sudjelovali su na treninzima u okviru projekta, dok je više od 1.500 medijskih aktera sudjelovalo na JUFREX događajima. 

Uspješni rezultati projekta pokazuju da su svi Centri za obuku Sudija i Tužiltelja usvojili plan i program treninga o slobodi izražavanja i integrirali redovne sesije za profesionalce tijekom i prije njihove službe, koristeći materijale i bazu JUFREX-certificiranih trenera. 

Nadalje, 2017. i 2018. godine, nacionalnih sudovi donijeli su mnogo odluka vezano za slobodu izražavanja, eksplicitno koristeći presude Europskog suda za ljudska prava, te usvojili njihovo rezonovanje.  Kao što je prijašnja sudinica Europskog suda za ljudska prava za Sjevernu Makedoniju izjavila: “JUFREX je donio stvarnu promjenu u ponašanju, stavovima i razumijevanju koje sudstvo ima u slučajevima koji se odnose na slobodu izražavanja”. 

Kada govorimo o podršci medijskim regulatorima za elektronske medije, regionalne aktivnosti odredile su pravac aktivnosti i na nacionalnom nivou, fokusirajući se na poboljšanje kapaciteta, efikasnost regulatorskih tijela kada govorimo o temama kao što su sloboda govora, zaštita maloljetnika i medijska pismenost. 

Suradnja s medijskim akterima fokusirala se na treninge za novinare o slobodi izražavanja baziranim na europskim standardima, te interprofesionalnim seminarima koji su okupljali novinare i medijske aktere, te predstavnike sudstva i regulatornih tijela. Te aktivnosti organizirane su s ciljem da osnaže dijalog između svih relevantnih aktera u polju slobode govora, da pokrenu diskusiju o pravima i odgovornostima, te izvještavanju o sudskim procesima, sa ciljem da se javnosti omogući pristup kvalitetnim informacijama. 

Na kraju konferencije, zaključeno je da su pravo na slobodu izražavanja te garantiranje sigurnosti novinara još uvijek veliki izazovi u cijeloj Europi danas. U mnogim državama, novinari i drugi medijski akteri se suočavaju s prijetnjama kao što je cenzura, politički i ekonomski pritisak, zastrašivanje, nesigurnost zaposlenja, zlouporaba zakona o kleveti, kao i fizički napadi. 

Također, novi mediji i internet su donijeli mnoge koristi ali također mnogo novih izazova, te je očigledna potreba da se postave standardi u ovom polju. Predstavnici i uvropske unije i Vijeća Europe potvrdili su svoju posvećenost daljoj promociji i podršci inicijativama vezanim za slobodu izražavanja na zapadnom Balkanu, te najavili nastavak projekta JUFREX, pod Horizontal Facility II, koja će se implementirati u cijeloj regiji od juna 2019., priopćeno je iz Vijeća Europe. 

Kopirati
Drag cursor here to close