Mostar

Čime su se čelnici Mostara pohvalili Europi

Kako je navedeno u priopćenju, smatra se da će bi, od ukupno 32 prijedloga Skupštine građana, bilo moguće implementirati 90 posto njih, a pred Gradom Mostarom predstoji izazov same realizacije što povlači sa sobom pitanja financiranja i organizacije.
Vijesti / Flash | 09. 11. 2021. u 16:25 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: FENA/Grad Mostar / Vijeće Europe i čelnici Mostara

Predstavnici Vijeća Europe i Grada Mostara sastali su se u utorak u Gradskoj vijećnici gdje su razgovarali o procesu deliberativne demokracije koji je ovoga ljeta prvi put primijenjen u Gradu na Neretvi kao i o pozitivnim rezultatima te budućnosti toga procesa u Mostaru.

Sudionici sastanka su, kako je priopćeno iz Grada Mostara, izrazile zadovoljstvo postignutim jer se već sada može govoriti o implementaciji Akcijskog plana, a prošlo je tek nekoliko mjeseci od održavanja prve Skupštine građana u Mostaru.

Gradonačelnik Mario Kordić naglasio je kako je ovaj proces za Mostar došao u pravom trenutku, kada se nastoje riješiti nagomilani komunalni problemi. Izrazio je zadovoljstvo što je i Skupština građana svojim radom i zaključcima prepoznala goruće probleme u toj oblasti i što su ih svrstali u vrh prioriteta za rješavanje.

Grad Mostar od početka studenoga ima nove rukovoditelje u komunalnim poduzećima te bi se u kratkom vremenu trebali dogoditi pozitivni pomaci, navedeno je u priopćenju.

Glavna savjetnica mostarskog gradonačelnika Radmila Komadina osvrnula se i na druge oblike sudjelovanja građana u donošenju odluka koji su od važnosti za poboljšanje kvalitete života u gradu. Navedeno je kako se građani imaju pravo izjasniti o nacrtu proračuna, ali i sudjelovati u javnim raspravama pri postupku donošenja regulacijskih planova.

Komadina je posebno istaknula projekte za mlade, suradnju s Vijećem mladih i prepoznavanje važnosti rada i doprinosa nevladinih organizacija s kojima je Grad Mostar potpisao Sporazum o suradnji.

Predsjednik Gradskog vijeća Mostara Salem Marić zahvalio je Vijeću Europe na vrijednoj donaciji opreme koja će doprinijeti još većoj transparentnosti rada Gradskog vijeća. Također je najavio predstavljanje Akcijskog plana na idućoj sjednici vijeća.

Kako je navedeno u priopćenju, smatra se da će bi, od ukupno 32 prijedloga Skupštine građana, bilo moguće implementirati 90 posto njih, a pred Gradom Mostarom predstoji izazov same realizacije što povlači sa sobom pitanja financiranja i organizacije.

Sudionici sastanka zaključili su da je pionirski Projekt deliberativne demokracije uspješno realiziran u Mostaru, te je izražena spremnost i volja za nastavkom ovog procesa i idućih godina. Izaslanstvo Vijeća Europe održat će danas i sastanke s gradskim vijećnicima, stoji u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close