212.000 KM kazne

Kazna za klevetu protivna svojoj svrsi: Vijeće za tisak stalo uz Avaz

Tužiteljica Kantonalnog tužiteljstva u Tuzli Jasminki Djedović dobila je tužbu za klevetu 2016. godine protiv „Avaz-roto pressa“ u vrijednosti od 212.000 KM.
Vijesti / Flash | 28. 06. 2021. u 17:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Upravni odbor Vijeća za tisak i online medije u Bosni i Hercegovini iskazuje veliku zabrinutost odlukom sutkinje Općinskog suda u Sarajevu Mirsade Karahmetović, ''kojom je s računa „Avaz-roto pressa“ skinuto 212.000 KM sudskih penala, a koji će biti uplaćeni tužiteljici Kantonalnog tužiteljstva u Tuzli Jasminki Djedović koja je protiv ove medijske kuće dobila tužbu za klevetu 2016. godine i po osnovu koje joj je već isplaćeno 5.001 KM''.

Ne ulazeći u razloge ovakvog postupanja Suda, te uvažavajući pravosudni sustav BiH, Upravni odbor Vijeća za tisak i online medije BiH cijeni da je ovako visoka novčana kazna „Avaz-roto pressu“, izdavaču „Dnevnog avaza“ koji je punopravni član Vijeća, protivna svojoj svrsi jer je izrečeni iznos neproporcionalan i ugrožava poslovanje medija. Odnosno, kako navode, dovodi u pitanje dalji rad medija, egzistenciju desetina urednika, novinara i medijskih radnika, te njihovih obitelji.

''Ovakva odluka, ukoliko se prihvati kao uvriježena sudska praksa, može imati ozbiljne reperkusije, ne samo na rad 'Avaz-roto pressa', već i ostalih izdavača i medija u Bosni i Hercegovini. Ovakvim postupanjem obeshrabruju se, ne samo postojeći, nego i novi akteri na medijskoj sceni koji mogu doprinijeti razvijanju, promoviranju i zaštiti vrijednosti slobode izražavanja'', navode u priopćenju.

Vijeće za tisak i online medije u BiH ukazuje na sve učestalije političke i ekonomske pritiske na rad medija, uključujući sve češće tužbe za klevetu, te izražava zabrinutost da ''takve metode, apsolutno neprihvatljive u demokratskom društvu, ugrožavaju ionako krhku slobodu izvještavanja i slobodan rad medija te dovode i do neželjene i opasne pojave autocenzure i cenzure''.

Kopirati
Drag cursor here to close