25. obljetnica

VIDEO | U Mostaru upriličena središnja svečanost Lipanjskih zora

Vijesti / Flash | 22. 06. 2017. u 19:09 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Polaganjem vijenca i paljenjem svijeće te održavanjem svečane akademije u četvrtak je upriličena središnja svečanost u povodu 25. obljetnice akcije oslobađanja grada Mostara i doline Neretve "Lipanjske zore".

Vijenac su pred Spomenikom palim hrvatskim braniteljima ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače, uz ostale, položila izaslanstva udruga proisteklih iz Domovinskog rata te predstavnici hrvatske vojne sastavnice Oružanih snaga BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH.

Svečana akademija, na kojoj je bilo riječi o povijesnim činjenicama Lipanjskih zora te pitanju branitelja, započela je intoniranjem hrvatske himne i minutom šutnje za sve poginule hrvatske branitelje, a nazočili su joj, uz ostale, hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, premijer HNŽ-a Nevenko Herceg i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić.

Prisjećajući se te obrambeno-oslobodilačke akcije, hrvatski član Predsjedništva BiH je kazao kako je bilo jednako ovako vruće tih lipanjskih zora prije 25 godina kada se jasno poručilo da se jedan narod ne može pomjeriti sa svog ognjišta samo zato što ne odgovara svojom nacionalnošću, odabirom načina života ili čega već.

''Tada je hrvatski narod, zajedno s bošnjačkim, odgovorio na iskušenja okupiranja područja Hercegovine i čitavog južnog dijela zajedno s Mostarom'', naglasio je Čović uoči akademije, poručivši kako se danas baštini sve ono što je Domovinski rat za sebe vezao.

Dodao je kako mu je posebno drago što se na jedan veličanstven i mnogo organiziraniji način, nego što je to bilo proteklih godina, obilježava ovaj dan, uz sjećanje na sve poginule branitelje.

''Jedno veliko hvala svima onima koji nisu među nama i koji su dali svoje živote da bi mi danas evo i na ovaj način ponizno im se poklonili'', poručio je Čović.

Govoreći o obilježavanju Lipanjskih zora, nekadašnji načelnik Općinskog stožera HVO-a Mostar Rade Bošnjak kazao je u izjavi za novinare kako se osjeća ponosno, pobjednički, ali i tužno zbog činjenice da mnogih branitelja više nema te da su mnogi ostali bez dijelova tijela.

''Prisjećamo se i sve ove borbe koja traje već 25 godina i kad razmišljamo o tome što sve danas još uvijek nije riješeno to nam nameće sjetu, ali i dodatnu obvezu da ono što smo s našim prijateljima počeli 91' i 92' godine moramo dovesti do kraja'', naglasio je Bošnjak.

Obilježavanje 25. obljetnice "Lipanjskih zora" završit će 26. lipnja otkrivanjem i blagoslovom spomen obilježja poginulim braniteljima HVO-a na platou Podveležja, odnosno na Merdžan glavi te misama u katedrali i Domu svetog Ante na Cimu.

Kopirati
Drag cursor here to close