SKB Mostar

VIDEO | Smrt beba: Iz bolnice kažu da su učinili sve što su mogli

Vijesti / Flash | 21. 09. 2016. u 14:43 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Smrt troje novorođenčadi u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostaru ponovo je otvorila pitanje kvaliteta zdravstvenih usluga. U mostarskoj bolnici kažu kako su učinili sve što mogu i da odgovornost nije njihova, piše Al Jazeera.

Međutim, ne postoji odgovarajuća statistika, niti sustav nadzora kojim bi se zaštitili i pacijenti i doktori.

Još jedno novorođenče izlazi iz mostarske bolnice. Slučaj tri umrle bebe nije mnogo utjecao na druge rodilje.

"Prezadovoljni smo bili s doktorima i sestrama. Nije bilo nikakve panike u porodilištu", kazala je Marija Buhač, rodilja.

Nisu pomišljali da bi trebalo ići negdje drugo.

'Sve je sterilno'

"Ne. Ni u jednom trenutku nismo pomišljali ići drugdje", rekao je Goran Buhač, otac.

Međutim, roditelji tri umrle bebe pitaju se ima li tu odgovornosti bolnice. Oči javnosti uprte su u Kliniku za dječje bolesti, gdje je i odjel neonatologije. Tamo kažu kako su učinili sve što su mogli.

"To su bila nedonoščad. Rođeni su prije 37. tjedna. Majke su imale neke probleme koji su mogli utjecati na zdravlje te novorođenčadi", kazala je Vesna Brkić, direktorica Klinike za dječje bolesti SKB Mostar.

Prošle godine, međutim, na ovom se odjelu bila pojavila zaraza bakterijom iz probavnog trakta, koja se pojavila i u ovom slučaju. Kontrole su pooštrene. Na odjelu odbacuju odgovornost za uzrok sepse kod beba, koje su, zbog komplikacija, tu prebačene iz dva različita porodilišta.

"U ovom slučaju sve je u redu, sve je sterilno. Ovog časa ja pobijam svaku sumnju da su ta djeca zaradila bakteriju na našem odjelu, da je na dječjem odjelu prisutna intrahospitalna infekcija", kazala je Brkić.

U bolnici tvrde kako je smrtnost dojenčadi i dalje u skladu s europskim mjerilima.

Tijekom prošle godine u Bosni i Hercegovini je zabilježena smrt 174 dojenčeta. Međutim, statistika ne kaže koliko je te djece do godine života preminulo u bolnicama, a koliko izvan njih. Statistika se treba poboljšati, kažu analitičari. Međutim, upozoravaju da bi se, prije svega, trebalo poraditi na kontroli kvalitete zdravstvenih usluga.

'Kriva je vlast'

Zakoni su dobri, provedba nije, govori Marin Bago iz organizacije za Prava pacijenata. U Bosni i Hercegovini, kaže, niko ne vodi računa o kvalitetu zdravstvene usluge, zbog čega ispaštaju i pacijenti, ali i zdravstveni radnici.

"Svakom čovjeku koji voli svoj posao i radi odgovara mu da ima reda. Sustava. Ovdje to ne postoji, tako da ne možemo kriviti njih. Moramo prvo napraviti sustav koji će odvojiti dobre liječnike od loših. Ako nemamo sustava, nije u redu da krivimo liječnike, nego nadležne, koji godinama pružaju otpor uspostavi zdravstvenog sustava kršeći naše zakone", rekao je Bago.

Dodatni problem su ulaganja. Kroz mostarsku Kliniku za dječje bolesti godišnje prođe 2.000 djece. Stara zgrada ne odgovara potrebama, a izgradnja nove kasni, zbog kredita za kojeg je bilo teško naći jamca među brojnim nivoima vlasti.

 

Kopirati
Drag cursor here to close