Nevada

VIDEO | SAD testirao atomsku bombu bez nuklearnog punjenja

Vijesti / Flash | 15. 04. 2017. u 18:41 Z.S

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Samo dan nakon što su Sjedinjene Američke Države u Afganistanu bacile najveću konvencionalnu (nenuklearnu) bombu, poznatu kao 'Majka svih bombi' (MOAB), objavljeno je i kako je nedavno u američkoj saveznoj državi Nevada uspješno testirana atomska bomba B61-12, bez nuklearnog punjenja, prenose američki mediji.

Bomba je bačena kako bi se demonstrirao kapacitet borbenog mlaznog zrakoplova F-16 da koristi to oružje, kao i kako bi se testirale njene komponente koje nisu nuklearne, priopćili su dužnosnici američkog zrakoplovstva, prenose agencije.

"Gravitacijska bomba B61-12 osigurava aktuelni kapacitet za američke strateške nuklearne snage koje koriste bombardere kao i tipove zrakoplova sa dualnim kapacitetom kao podršku NATO-u“, rekao je jedan od dužnosnika američkog zrakoplovstva Paul Waugh.

Američka Administracija za nacionalnu nuklearnu sigurnost (NNSA) i američke zračne snage uspješno su izvele prvi kvalifikacijski test gravitacijske bombe B61-12 14. ožujka na testnom polju Tonopah, objavila je danas ova agencija.

"Uspješna provjera osigurava ključne kvalifikacijske podatke za provjeru da osnovni dizajn ispunjava vojne zahtjeve“, istakao je brigadni general Michael Lutton, jedan od dužnosnika NNSA, agencije koja je dio Ministarstva energetike i koja je zadužena za upravljanje američkim nuklearnim oružjem.

Bomba B61-12 je modernizirana verzija gravitacijske bombe B61, glavnog dijela američkog nuklearnog arsenala i jedne od "nogu nuklearnog tronošca" koji još čine interkontinentalne balističke rakete razmještene ili na kopnenim lokacijama ili u oceanskim podmornicama.

Pored zrakoplova F-16, novu bombu moći će nositi i letjelice B-2A, B-21, F-15E, F-16C/D, F-16 MLU, F-35 i PA-200, navode američke zračne snage.

Kopirati
Drag cursor here to close