korupcija

VIDEO | Rumunjska na ulicama, u Bukureštu sukobi s policijom

Vijesti / Flash | 02. 02. 2017. u 08:22 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U rumunjskoj prijestolnici Bukureštu održani su najveći prosvjedi do sada nakon što je usvojen dekret kojim bi iz zatvora moglo biti oslobođeno više desetina dužnosnika osuđenih zbog korupcije.

Masa od najmanje 150.000 ljudi prosvjedovala je sinoć ispred ureda Vlade, a slični mitinzi održani su i u drugim mjestima i gradovima širom Rumunije.

Nekoliko demonstranata je u Bukureštu bacilo topovske udare i dimne bombe na policiju koja je odgovorila suzavcem. Dekret je usvojen kasno uvečer u utorak.

Rumunjski premijer Sorin Grindenau izjavio je da je neophodno smanjiti pretrpanost zatvora. Međutim, njegovi kritičari tvrde da on pokušava iz zatvora osloboditi svoje saveznike osuđene za korupciju.

Šest zapadnih zemalja sinoć je izrazilo duboku zabrinutost zbog dekreta rumunjske Vlade kojim se dekriminaliziraju neka kazenan djela u vezi sa korupcijom.

U zajedničkom priopćenju veleposlanstva Belgije, Kanade, Francuske, Njemačke, Nizozemske i SAD izrazile su duboku zabrinutost "zbog poteza Vlade koji potkopavaju napredak Rumunjske ostvaren u posljednjih 10 godina u vezi sa vladavinom zakona i u borbi protiv korupcije", prenosi Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close