Charlottesville

VIDEO | Proglašeno izvanredno stanje u Virginiji, najmanje jedna osoba poginula

Vijesti / Flash | 12. 08. 2017. u 19:38 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najmanje jedna osoba je poginula, a 19 je ozlijeđeno u američkoj saveznoj državi Virginiji tijekom nasilnih sukoba između bijelih nacionalista i protuprosvjednika.

K tome, iz još nepoznatog razloga, srušio se policijski helikopter. Poginula su dva policajca.

Nekoliko tisuća bijelačkih rasista, neofašista i drugih pristaša ultradesnih ideologija sjatilo se iz svih dijelova SAD-a u gradić Charlottesville.

Bijesni su zbog odluke gradskih vlasti da uklone spomenik ikoni američkog juga - generalu Robertu Leeju.

Američki građanski rat završio je prije 147 godina, ali događaji u Virginiji svjedoče da se pobjede i porazi iz 19. stoljeća lako mogu iskoristiti za mržnju u 21 stoljeću.

Američki predsjednik Donald Trump pozvao je Amerikance da nadiđu mržnju i netrpeljivost kako bi spriječili takve nasilne prosvjede.

"Najstrože osuđujemo ovaj nečuveni izljev mržnje, netrpeljivosti i nasilja s mnogo strana, poručio je novinarima na svom golf terenu u New Jerseyu. Svi se moramo ujediniti i osuditi sve što mržnja predstavlja. U Americi nema mjesta za ovakvo nasilje. Budimo svi kao jedno", napisao je američki predsjednik na svom Twitter profilu.

Spomenici u čast Leeju i drugim čelnicima Konfederacije, gubitničke strane u krvavom Američkom građanskom ratu koji je trajao od 1861. do 1865., postali su točka prijepora u Sjedinjenim Državama. Mnogi od njih već su uklonjeni ili preseljeni, dok ostalima, poput Leeju u Charlottesvilleu, gradu u središtu Virginije, prijeti slična sudbina, piše dpa.

Protivnici tih spomenika tvrde da oni predstavljaju mračna poglavlja američke povijesti u kojima je ropstvo bilo legalno, a rasizam norma. Drugi smatraju kako je micanje spomenika poput uklanjanja dijela povijesti, te ističu da oni odaju počast samo pojedincima.

Leejev spomenik u Virginiji izgrađen je 1924. i jedan je od mnogih simbola Konfederacije postavljenih godinama nakon Američkog građanskog rata, prenosi dpa.

Kopirati
Drag cursor here to close