Stanislav Baja Kraljević

VIDEO | Prije 25 godina razbijen "čelični zagrljaj'' oko Mostara

Vijesti / Flash | 09. 06. 2017. u 10:30 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Polaganjem vijenca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja poginulim pripadnicima HVO-a u krugu Vojarne "Stanislav Baja Kraljević" u Mostaru u petak je obilježena 25. obljetnica oslobođenja te Vojarne.

Vijenac su položili i svijeće zapalili predstavnici udruga HVO-a proisteklih iz Domovinskog rata, Ministarstva obrane i Oružanih snaga, obitelji poginulih, ratni zapovjednici, izaslanstvo Općine Široki Brijeg, predstavnici MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije i drugi.

Tom prigodom general zbora HVO-a Stanko Sopta prisjetio se 11. lipnja prije 25 godina kada je oslobođena vojarna tadašnje Jugoslavenske narodne armije (JNA).

Prema njegovim riječima, vojna agresija na Hrvatsku i BiH od strane JNA prijetila je stvaranjem projekta velike Srbije što bi dugoročno destabiliziralo jugoistok Europe.

''BiH u toj agresiji bila je ujedno i sredstvo i cilj, a što je vidljivo iz činjenice da su svi napadi na Republiku Hrvatsku izvođeni s teritorija BiH. Na današnji dan postrojbe HVO-a u silovitom prodoru zauzimaju bunkere na Orlovcu, presijecaju komunikaciju Kruševo – Varda – Miljkovići – Mostar i zauzimaju kasarnu 'Heliodrom', Vojnu industriju "Soko", Avijatičarski most i Aluminijski kombinat Mostar'', kazao je general Sopta.

U toj vojnoj akciji život su izgubila dva pripadnika HVO-a, a 14 ih je ranjeno.

Spota je istaknuo kako je na taj dan 1992. godine razbijen "čelični zagrljaj" oko Mostara, a san o velikoj Srbiji je razbijen geopolitički i geostrateški.

''No, 25 godina kasnije, neki uporno pokušavaju krivotvoriti povijest i zasluge pripisati sebi. Rade to koristeći se obmanama i lažima, podižući montirane optužnice. Njihove namjere postale su očite, oni nas odavde s naše zemlje žele protjerati'', kazao je general Sopta.

Nakon polaganja vijenace i govora generala Sopte, služena je misa za sve poginule branitelje u kapelici sv. Ivana Krstitelja u Vojarni.

Inače, operacija Lipanjske zore zajednička je operacija snaga HVO-a, HV-a i HOS-a iz lipnja 1992. godine. Akcija je trajala od 7. lipnja do 26. lipnja i u njoj je oslobođena dolina rijeke Neretve.

Kopirati
Drag cursor here to close