Obilne kiše u BiH

VIDEO | Poplavljene općine, prekinut promet, vodostaji i dalje u porastu

Vijesti / Flash | 08. 03. 2017. u 07:55 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon obilnih kiša, koje padaju dan i noć, od jutros je poplavljeno i Sprečko polje, u općinama Gračanica i Doboj Istok.

Prema riječima odgovornih u Civilnoj zaštiti Mustafe Bajića i Sulejmana Delića, u Gračanici je u naseljima Miričina, Lohinja Donja i Stjepan Polje pod vodom 60 hektara, a u Doboj Istok čak 150 hektara u naseljima Mala i Velika Brijsnice, Klokotnica i Stanić Rijeka.

''Na mjernom mjestu Karanovac, nivo Spreče jutros u 7 sati bio je 377 centimetara i za 77 centimetara veći je od redovne obrane od poplava. Iz jezera Modrac u rijeku Spreču se u sekundi ispušta čak 75 metara kubnih vode, što će u Sprečkom polju izazvati plavni val i najteže tek dolazi'', kaže Bajić i napominje da je sinoć u 20 sati u Orahovici Donjoj lokalni potok poplavio jednu kuću.

U Doboj Istoku stanje usložnjava rijeka Bosna koja je također nadošla i digla razinu Spreči na ušću, te joj onemogućava brži protok. Poplavljeno je 150 hektara plodne ravnice i uskoro će put za povratničko naselje biti poplavljen i zatvoren za promet, prenosi Avaz.

Usljed obilnih padavina u porastu su vodostaji rijeka u Republici Srpskoj, objavljeno je na stranici Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Vodostaji većih vodotoka u Republici Srpskoj su u porastu, ali ispod kote redovne obrane od poplava, osim Vrbasa u Banjaluci, čiji se nivo na jednoj točki kod Delibašinog Sela popeo na 68 centimetara iznad kote redovne odbrane od poplava.

Glasnogovornik Republičke uprave Civilne zaštite Republike Srpske Željko Stojanović izjavio je Srni da je usljed obilne kiše na teritoriju Grada Banja luke došlo do odrona na putu Priječani – Duboki Potok, a kiša je uzrokovala i odrone u naseljima Priječani, Lauš, Česma i Karanovac u Banja Luci.

Dodao je da su bujične vode uzrokovale probleme u banjalučkim naseljima Šargovac, Pavlovac, Šeher, Motike, Lazarevo, Lovačka Bara, a da je zbog vode na kolovozu obustavljen promet na dionici puta Drugovići-Srbac.

Promet se zbog izlivanja potoka u mjestu Grabovac, na regionalnom putu Čelinac-Ukrina, odvija otežano, priopćeno je iz Auto-moto saveza /AMS/ Republike Srpske. U AMS-u Srpske očekuju da na ovom lokalitetu u narednih 15-30 minuta promet bude potpuno obustavljen, s obzirom da voda sve više nadire na kolovoz.

Zbog izlivanja vode, prekinut je promet i na regionalnom putu Srbac-Drugovići, na lokalitetu gdje auto-put presjeca regionalni.

Na području opštine Teslić usljed obilnih padalina iz korita su se izlile rijeke Gračanica i Rajševački potok, ali objekti nisu ugroženi, rekao je Srni načelnik teslićke Civilne zaštite Dule Borić.

Borić je naveo da je nabujala i rijeka Mala Usora, ali je voda još u koritu koje je puno. On smatra da korito rijeke Velika Usora još ima dovoljno kapaciteta da primi nove količine padalina.


Načelnik Odjela Civilne zaštite u Doboju Slobodan Mićić rekao je da su u tijeku intervencije na području dobojskih naselja Bare i Paklenica, gdje se čisti korito bujičnih potoka koji su prijetili da ugroze objekte.

Zbog izlijevanja vode na kolovoz u prekidu je odvijanje prometa na regionalnim putevima Gradačac-Gračanica u mjestu Srnice, Prnjavor-Srbac u mjestu Donja Ilova i Banja Luka-Karanovac u mjestu Jagar.

Kopirati
Drag cursor here to close