Europski

VIDEO | Nova politička opcija ruši SDA

Vijesti / Flash | 11. 04. 2017. u 06:58 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnici Zastupničkog doma Parlamenta BiH Senad Šepić i Sadik Ahmetović, bivši visoki dužnosnici SDA, te neovisni gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović gostovali su u emisiji "Pošteno" urednice Duške Jurišić, gdje su otvoreno kritizirali rad rukovodstva stranke na čelu s Bakirom Izetbegovićem, prognozirajući izborni neuspjeh te stranke na izborima 2018. godine.

''Ako se SDA ne promijeni, ako bude važnije tko ima pečat, a ne podršku, ako bude važnije tko je podobniji, a ne tko je uspješniji... pitanje je gdje će SDA biti 2018.'', rekao je Sadik Ahmetović.

Ustupci Dodiku

Naveo je kako su ukazivali da će posljednji Kongres SDA imati negativne refleksije i da se to vidi na terenu cijele BiH, od lokalnih do županijskih i regionalnih odbora, prenosi Dnevni avaz.

Kasumović je dodao da SDA, koja je imala svoju važnu povijesnu ulogu, u posljednje vrijeme ima "toliko minusa" da bi je povijest mogla negativno pamtiti.

Govoreći o Zakonu o akcizama, čije usvajanje je potrebno radi odobrenja aranžmana s MMF-om, naveo je da Federacija BiH ne treba kredite MMF-a, jer ima mogućnost financiranja iz drugih izvora, ali da Republici Srpskoj trebaju krediti jer im banke više ne daju novac.

Vjeruje da su na sceni ustupci koje Bakir Izetbegović pravi Miloradu Dodiku na način kakav je imao prilikom susreta kojeg su dvojica lidera imala u jednoj kafani u Istočnom Sarajevu prošlog ljeta. Upitao se što ćemo dobiti tim ustupcima?

''Kunu se u Bošnjake, a napravili su toliko negativnih stvari protiv naroda za kojeg se navodno bore'', kazao je Kasumović.

Uklanjanje neposlušnih

Senad Šepić je dodao kako su nakon posljednjeg Kongresa SDA na scenu u SDA, koju vodi Bakir Izetbegović, stupili samo bliski srodnici, supruge, obitelj i poslušnici dok se svi ostali uklanjanju najrigidnijim metodama.

''Ne dozvoljavam da me ovakav predsjednik i ovakvo rukovodstvo Stranke predstavljaju'', kazao je Šepić.

Ahmetović je dodao kako ga pokušavaju fizički otjerati iz SDA oni koji nemaju povjerenje naroda, te da je od posljednjeg Kongresa SDA na sceni pogrešna politika koja je, uz ostalo, rezultirala i gubitkom Srebrenice.

''Na neformalnim susretima su govorili da me treba samljeti'', rekao je Ahmetović.

Pojasnio je da bi, da je on lider Stranke, nakon napada na zamjenika predsjednika SDA Adila Osmanovića sjednica Predsjedništva SDA trajala samo pet minuta jer bi oni koji su taj napad organizirali morali biti isključeni. To bi, smatra on, bio najbolji odgovor o postojanju reda u Stranci. No, tako se nije dogodilo.

Napadač s predsjednikom

''Da nesreća bude veća, ja imam informaciju da je predsjednik Stranke primio na razgovor osobu koja je pripremila napad na zamjenika predsjednika SDA i osobu koja je organizirala prijetnje mom djetetu'', objasnio je Ahmetović.

Nadalje, Šepić je dodao da je nezamislivo da ne postoji formalna odluka organa SDA o isključenju čovjeka koji je organizirao napad na zamjenika predsjednika Stranke i čovjeku koji je prijetio Ahmetovićevoj obitelj. Prema Šepiću, građanima BiH je potrebna zdrava alternativa, te je najavio "novi politički projekt", ali je naglasio da se ne radi o klasičnoj stranci.

Ipak, emisija je bila prilika da se predstavi očito nova politička opcija. Kasumović je tako bio konkretniji te je najavio ozbiljan politički projekt, jer se, sudeći prema politici koju vode SDA, HDZ i SNSD, ne vidi izlaz osim u novom ratu!

Prema njemu, građanima je potreban novi koncept vlasti, te da će "vrlo brzo izaći s tom pričom".

Nije problem pobijediti SDA

''Nije nam problem pobijediti SDA'', kazao je Kasumović, te pozvao Šepića i Ahmetovića da što prije napuste bure SDA jer će "biti rahatniji". Najavio je da će se novi projekt zvati "Pokret za Europu", a da će biti formirana i nezavisna lista za Bosnu i Hercegovinu koja će nastupiti na izborima 2018. godine.

Pojasnio je kako za budućeg člana Predsjedništva BiH vidi upravo Senada Šepića. Očekuje uključivanje i legitimnih predstavnika Srba i Hrvata kako bi "Dodiku izbili argument da su to Alijini Srbi koji žele ukinuti RS". Najavio je potpisivanje dokumenta kojim se neće dirati u uređenje BiH, odnosno ukidati entitet RS. Kasumović je pojasnio da su za projekt zainteresirane tisuće ljudi među kojima i neki uglednici i profesori iz Bijeljine, Banja Luke, Hercegovine, ali i brojni obični građani koji se "svakodnevno javljaju".

''To je novi politički projekt. Put BiH je europski put... Protiv smo unutarnjih sukobljavanja i stalnog vraćanja u prošlost'', poručio je Šepić.

Kopirati
Drag cursor here to close