Čeka se helikopter

VIDEO | Na Čvrsnici ugrožena naselja; uslijed požara eksplodirala ubojita sredstva

Vijesti / Flash | 12. 07. 2017. u 11:07 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Požar na planini Čvrsnici u blizini Jablanice se proširio i vatra se uočava na nekoliko mjesta - potvrdila je Feni glasnogovornica Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Majda Kovač.

Po njenim riječima, spustio se do jedne kuće na oko 200 metara, gori borova šuma i veća je koncentracija dima nego prethodnih dana.

''Zbog jako strmog terena potrebna je pomoć u gašenju požara iz zraka helikoptera Oružanih snaga BiH. Operativni centar FUCZ-a uputio je zahtjev za angažman helikopreta OSBiH. Helikopter je bio na remontu, međutim, javljeno nam je da je osposobljen i da se čeka odobrenje Ministarstva obrane BiH da bi helikopter poletio i pružio podršku, odnosno gasio požar iz zraka'', kazala je.

Dodala je da im je u kontaktu s Operativnim centrom Civilne zaštite općine Jablanica rečeno da su vatrogasci Profesionalne vatrogasne jedinice Jablanica na terenu, da dežuraju, da se požar širi.

''Trenutno mogu držati požar pod kontrolom, ali ako se bude širio, osim pomoći Oružanih snaga BiH iz zraka helikopterom, oni će vjerovatno zatražiti i dodatnu pomoć drugih vatrogasaca iz Hercegovačko-neretvanske županije'', kazala je Kovač.

Navela je da im je javljeno da su se čule i eksplozije u tijeku požara, ali da to nisu provjerene informacije.

''Kad budemo imali tačne i provjerene informacije, onda možemo reći da li su to eksplozije, odnosno da li je to zvuk eksplozija neeksplodiranih ubojnih sredstava'', kazala je Kovač.

''Požar na planini Čvrsnica kod Jablanice, koji je aktivan već danima, širi se i mogao bi se proširiti na naseljena mjesta u toj općini'', kazao je Feni glasnogovornik Stožera civilne zaštite Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Pero Pavlović.

"U ovom trenutku na postoji opasnost za stambene objekte, no požar bi se mogao proširiti prema naseljenim mjestima zbog čega je Uprava za civilnu zaštitu HNŽ-a uputila zahtjev za angažiranje helikoptera Oružanih snaga BiH", kazao je Pavlović.

Dodao je kako je potrebna što hitnija pomoć iz zraka kako bi se spriječilo širenje požara prema samoj općini te smanjila visoka koncentracija dima, koji također predstavlja veliki problem.

U požaru gori borova šuma, a zbog nepristupačnog terena otežano je njegovo gašenje.

Kada je u pitanju požar koji je izbio u utorak oko sela Dašnica u Neumu, Pavlović napominje kako on još uvijek nije pod nadzorom, ali da ne ugrožava stambene i gospodarske objekte.

Kopirati
Drag cursor here to close