Centar u teškom stanju

VIDEO | Mostar: Novca sve manje, ovisnika sve više

Vijesti / Flash | 03. 03. 2017. u 07:33 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovisnici o najtežim drogama imaju šansu izboriti se sa svojom bolesti zahvaljujući mostarskom Centru za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti.

Bez obzira na veliku društvenu korist, borbu protiv prenošenja zaraznih bolesti, ali i smanjenje kriminala, centar je u financijskim problemima. Apeliraju na nadležne da im omoguće nastavak rada.

Centar za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti u Mostaru radi na prevenciji i liječenju ovisnika o heroinu. Mjesto je to na kojem ovisnici dobiju priliku okrenuti novu stranicu.

Važnost mostarskog centra potvrđuje podatak da je od otvaranja, 1999. godine, registrirano čak 927 ovisnika, piše Federalna.ba.

"Osobe koje imaju problem s heroinom, ako se jave u Centar, onda imamo manje kriminala na cesti, manje zaraza HIV-om, hepatitisom B i C. Osobe koje se jave u Centar počinju rješavati svoj problem s heroinom", navodi Milena Latinčić, socijalna radnica u Centru.

Bez obzira na društvenu korist, ovaj centar je u teškoj financijskoj situaciji. Broj ovisnika se povećava, a novca je sve manje. Nema dovoljno novca za zaostale doprinose radnicima i adekvatan rad. Ovisnici u centar dolaze po terapiju koja im ublažava apstinencijske krize u procesu odvikavanja.

"Bez centra ne bih ništa uspio. Od 2008. apstiniram od heroina. Bez redovnih lijekova ne bih mogao ništa", priča jedan liječeni ovisnik.

U centru se nadaju da će financijeri, Grad Mostar i Županijski zavod zdravstvenog osiguranja imati sluha za njihove probleme. Očekuje se pomoć i od Županijske vlade, s obzirom na to da mostarskom Centru pripadaju pacijenti iz cijele Hercegovine.

Podsjećamo, kako je ravnatelj Centra dr. Siniša Skočibušić na javnoj raspravi o Proračunu Grada Mostara tražio da Grad u Proračunu poveća iznos za ovaj centar.

Rekao je kako se prema Poreznoj upravi FBiH u proteklih deset godina se nakupilo gotovo 600 tisuća KM dugova po osnovu doprinosa na i iz plaća djelatnika.

''U zadnjih godinu dana, otkada sam ja ravnatelj, ovo što sam mogao učiniti je da sam pokušao stabilizirati rad i poslovanje. Sadašnji djelatnici, a tamo je zaposleno pet stalno zaposlenih i oko sedam po ugovoru o djelu, što liječnika što medicinskih tehničara da dobiju plaće i doprinose barem za ostvaren rad. Dugove je nemoguće isplatiti iz potpora Grada sada'', rekao je tada Skočibušić.

''Centar se bavi liječenjem heroinskih ovisnika na području grada Mostara i Hercegovine i do sada imamo 923 u našem registru, a svaki mjesec na liječenje dolazi prosječno 190 osoba. Uglavnom su to osobe iz Mostara, a nešto malo iz ostatka županije. U 2016. godini su liječnici napravili 7700 pregleda i 6000 testiranja uzoraka urina. Također, mi smo prošle godine registrirali 19 novih pacijenata i 97 starih povratnika koji su se ponovno uključili u program'', rekao je ravnatelj Centra dr. Siniša Skočibušić.

Kopirati
Drag cursor here to close