Elizejska palača

VIDEO | Macron izabrao članove svoje vlade

Vijesti / Flash | 19. 05. 2017. u 06:22 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novi francuski predsjednik Emmanuel Macron izabrao je u srijedu svoju vladu koju će činiti ministri različitih političkih orijentacija u skladu s njegovim obećanjem da će premostiti podjelu na ljevicu i desnicu.

Nakon što je za premijera imenovao konzervativca Edouarda Philippea, člana Republikanske stranke, Macron je za ministra gospodarstva odredio Bruna Le Mairea, proeuropski orijentiranog republikanca koji dobro govori njemački.

Ministar unutarnjih poslova bit će Gerard Collomb, gradonačelnik Lyona, koji je bio među prvim socijalistima koji ga je otvoreno podržao.

Jean-Yves Le Drian, dosadašnji socijalistički ministar obrane i blizak prijatelj bivšeg predsjednika Francoisa Hollandea, bit će ministar vanjskih poslova i ministar za Europu.

Sylvie Goulard, centristička zastupnica Europskog parlamenta, imenovana je ministricom obrane.

Ministar pravosuđa bit će Francois Bayrou, predsjednik centrističke stranke Modem, a Marielle de Sarnez državna tajnica za Europu.

Macron je obećao u vladu uključiti i predstavnike civilnog društva. Nicolas Hulot, poznati aktivist za zaštitu okoliša, bit će tako ministar za zaštitu okoliša.

Kopirati
Drag cursor here to close