Posavina

VIDEO | Led okovao Savu

Vijesti / Flash | 19. 01. 2017. u 09:25 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Usljed porasta Save došlo je do naglog pokretanja "ledenih čepova" koji su se zbog jake zime formirali iznad Brčkog odnosno u gornjem toku rijeke Save.

Negdje oko 17 sati počele su dolaziti ogromne sante čija je visina, po riječima očevidaca, dostizala visinu do dva metra iznad vodene površine.

U noći se moglo čuti sudaranje santi, pucanje sajli kojima su plovila vezana za obalu i jezivi zvuk gužvanja čamaca i drugih plovila, piše Avaz.

Građani su se odmah organizirali u pokušaju spašavanja imovine, a u pomoć su pritekli i članovi ronilačkog kluba "Nemo" iz Brčkog na čelu sa Neđom Mičićem-Tulijom predsjednikom kluba.

Mičić je kazao da ne pamti da je led ovako naglo i u ovoj količini se kretao Savom te da nije mogao vjerovati kojom silinom i brzinom ledene sante lome sve što im se nađe na putu.

''Također smo u strahu da sante koje neprestano dolaze ne izazovu oštećenja na mostu na graničnom prelazu Brčko-Gunja'', istaknuo je Mičić.

Načinjena je velika šteta u samo nekoliko sati,a tek se očekuje dolazak leda iz rijeke Bosne i ostalih rijeka koje se nalaze u gornjem slivu.

Kopirati
Drag cursor here to close