NATO vježbe

VIDEO | Kemijski incident na jezeru Modrac

Vijesti / Flash | 27. 09. 2017. u 16:30 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru civilne NATO-ove vježbe "Upravljanje posljedicama katastrofa Bosna i Hercegovina 2017" danas su na nekoliko lokaliteta u Tuzlanskom kantonu održane aktivnosti praktičnog dijela te vježbe u kojima su raspoređeni timovi za spašavanje iz 34 zemlje.

Terenske vježbe se odvijaju na lokalitetima jezera Modrac, bivše tvornice
Guming, rijeke Oskove i naftnih terminala u Živinicama, a scenarij uključuje spašavanje od poplava, zemljotresa, rudarske nesreće, minskog incidenta, urbano pretraživanje i spašavanje, te zaštitu u slučaju kemijskih, bioloških, radioloških prijetnji.

Ekipe koje su na terenu i učestvuju u vježbama iz minute u minutu dobivaju nova saznanja, scenarij im nije u potpunosti poznat, kako bi se vidjelo stvarno stanje njihovog djelovanja u kriznim situacijama i sposobnost međusobne koordinacije.

Na jezeru Modrac u Lukavcu izvedena je pokazna vježba spašavanja utopljenika, koji su uslijed prometne nesreće ostali zarobljeni u automobilu koji je nakon nesreće završio u jezeru. Nakon toga uslijedila je vježba spašavanja civila iz potopljenih sela, nakon prirodne katastrofe prilikom koje su se uslijed obilnih kiša izlile rijeke.

Ta vježba je izvedena paralelno s kemijskim incidentom i nesrećom na žičari, kako bi se pokazala koordinacija svih službi uključenih u spašavanje ljudi i materijalnih dobara, a u vježbi su sudjelovale spasilačke ekipe iz Bjelorusije, Ukrajine, Crne Gore, Srbije, Španjolske i Hrvatske

''Na ovoj lokaciji djeluje oko 200 osoba koje su obavljale kemijsku detekciju te spašavanje na vodi i pod vodom '', izjavila je šefica upravljačke grupe za BiH u NATO-ovoj vježbi Arina Bešlagić.

Po njenim riječima cilj te vježbe je pokazati interoperabilnost međunarodnih i lokalnih timova, ocijenivši da se to danas na terenu i pokazalo.

''Imali smo tim za spašavanje pod vodom iz TK-a koji je zajedno s ekipom iz Bjelorusije obavio jedan dio scenarija. Bjeloruskom timu za ABHO incidente je bio potreban čamac, a skupa s ekipom Civilne zaštite TK-a uspjeli su obaviti zadatak'', dodala je.

Na toj lokaciji planirano je i izvođenje vježbe vertikalnog spašavanja stanovništva,između ostalog i djece s posebnim potrebama, a u toj vježbi sudjelovati će dva helikoptera Oružanih snaga BiH koji će unesrećene izmjestiti na sigurnu lokaciju, kao i Save the Children, organizacija koja se brine za prihvat djece u kriznim situacijama.

U spomenutim vježbama sudjeluje i Državna uprava za zaštitu i spašavanje Republike Hrvatske.

Zapovjednik hrvatskog tima za spašavanje na vodi Tomislav Marević smatra da su vježbe neprocjenjiva iskustva.

''Na jednom mjestu imamo priliku s kolegama iz 34 zemlje i 48 različitih organizacija razmijeniti iskustva o tehnikama i opremi koju svi razvijamo, tako da to ima jednu dodanu vrijednost osim ove operativne'', smatra Marević.

Dodao je da iskustva iz 2014. godine kada su se dogodile poplave na područjima koja spajaju Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, već su na neki način pokazala da BiH i Hrvatska mogu zajednički djelovati.

Predstavnik službe spašavanja Bjelorusije Ruslan Haudurovich smatra da svaka internacionalna suradnja je korisna u situacijama katastrofa kao što su ove, prilikom kojih se razmjenjuju znanja, iskustva, i usavršavaju vještine te vježba interoperabilnosti.

Istovremeno je izvedena vježba na lokalitetu bivše fabrike Guming, gdje je simuliran zemljotres uslijed kojeg je došlo do rušenja višekatnice i spašavanje građana zatrpanih u tim ruševinama.

Poslije zemljotresa spasitelji su se susreli i s neeksplodiranim ubojitim sredstvom, te radioaktivnim izvorom zbog čega su na terenu angažirani i deminerski i radijacijski timovi.

Rukovodilac akcije spašavanja na lokalitetu Guminga, Miralem Mulać istaknuo je da se na tom lokalitetu provode tri nivoa aktivnosti.

Po njegovim riječima prvi nivo je prvi sistem odgovora, u kojem su angažirani domaći vatrogasci i hitna pomoć, kao i predstavnici crvenog križa. U drugom odgovoru angažirana je Federalna uprava civilne zaštite, odnosno tim USAR koji je specijaliziran za spašavanje iz ruševina.

''Zbog specifičnih situacija na pojedinim tačkama angažirani su USAR timovi iz Rumunjske, Ukrajine i Azerbejdžana '', dodao je Mulać.

Naglasio je da se scenariji i događaju mijenjaju kako bi se bolje moglo odgovoriti zadatku.

Navodi da je u tu vježbu uključen veliki broj snaga iz BiH, ocijenivši da su pokazale i organiziranost u rukovođenju akcijama spašavanja.

Vježbu zajednički provode Ministarstvo sigurnosti BiH i NATO Euroatlantski centar za koordinaciju aktivnosti u pozornost hitnog odgovora, timovi Federalne uprava civilne zaštite, vatrogasci, organizacije crvenog križa, hitne pomoći i volonteri.

 

Kopirati
Drag cursor here to close