Razmatra se status

VIDEO | Iz SDA će biti isključena još dva člana?

Vijesti / Flash | 13. 05. 2017. u 09:31 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kao ključnu točku dnevnog reda redovne sjednice Predsjedništva Stranke demokratske akcije (SDA), koja je jutros počela u Sarajevu, predsjednik Glavnog odbora stranke Halid Genjac izdvojio je stanje u Federaciji Bosne i Hercegovine.

U izjavi za novinare uoči početka sjednice naglasio je da će se razgovarati o aktivnostima Federalne vlade i Federalnog parlamenta te o postojećim problemima i prioritetima u rješavanju pitanja u radu federalne izvršne i zakonodavne vlasti.



Premijer Federacije BiH Fadil Novalić, potpredsjednica Federacije Melika Mahmutbegović i predsjedavajući Predstavničkog doma Federalnog parlamenta Edin Mušić trebali bi podnijeti izvještaj o funkcioniranju vlasti na federalnom nivou.

Genjac je ponovio da će na sjednici biti i govora o realizaciji mjera koje su dogovorene s ciljem poboljšanja položaja povratnika na prostor entiteta Republika Srpska, a radi se o Izvještaju o realizaciji zaključaka s tematske sjednice Predsjedništva SDA.

Potvrdio je i da će predsjednik SDA Bakir Izetbegović informirati članove Predstavništva stranke o aktualnoj političkoj situaciji te da će biti govora o svim pitanjima i aktualnostima koja su se dogodila između dvije sjednice Predsjedništva SDA.

''U okviru aktualne političke situacije i u okviru glasanja o setu zakona o trošarinama i bankarskoj superviziji pa i u povodu formiranja Neovisnog bloka u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Predsjedništvo SDA će donijeti odgovarajuće zaključke u skladu s Poslovnikom i Statutom stranke '', zaključio je Genjac.

Ranije je Feni potvrđeno da će Predsjedništvo SDA razmatrati status dvojice poslanika koji su napustili Klub stranke u Predstavničkom domu PSBiH, budući da je na posljednjoj sjednici ovog doma Salko Sokolović obavijestio okupljene da su on, Sadik Ahmetović i Senad Šepić formirali nezavisni klub kojeg su nazvali Nezavisni blok.

Kako su ranije pojasnili na ovakvu odluku odlučili su se nakon što se nisu složili s pojedinim odlukama unutar SDA, a situacija je kulminirala kada je na dnevnom redu bio set zakona o izmjenama trošarinama.

Oni prvobitno nisu podržali hitnu proceduru donošenja seta ovog zakona, a potom ni same zakone složivši se s negativnim mišljenjem Komisije za proračun i financije.

Šepić je ranije isključen iz SDA te bi članovi stranačkog predsjedništva danas trebali razmatrati status Sokolovića i Ahmetovića. Sokolović i Ahmetović kao i Šemsudin Mehmedović, koji je još uvijek formalno u Klubu SDA u Predstavničkom domu, ranije su dobili ukor stranke.

O zaključcima današnje sjednice javnost bi trebala biti upoznata nakon završetka zasjedanja, a zakazana je i pres-konferencija za 13 sati.

Kopirati
Drag cursor here to close