Efendija Smajić

VIDEO | Iz paradžemata se ide u rat

Vijesti / Flash | 20. 01. 2016. u 08:23 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"U posljednje vrijeme, kako je došlo do sukoba u Siriji, Iraku i na kompletnom Bliskom Istoku, iz (nelegalnih) džemata se, nažalost, organizirano krenulo na ta ratišta, čemu se apsolutno protivi Islamska zajednica'', rekao je Federalnoj televiziji zamjenik reisul-uleme IZBiH Husein ef. Smajić, dodavši kako su muslimani dovoljno stradali da ne trebaju biti topovsko meso tamo gdje se događaju ratovi.

''I kada odu na ta ratišta Bošnjaci ne znaju za koga ratuju i međusobno se, nažalost, ubijaju'', poručuje ef. Smajić.

Federalna televizija u emisiji Mreža objavila je kako se vode razgovori s ljudima u paradžematima na terenu, a imami, zaduženi za razgovore, su svugdje gdje nelegalnih džemata ima - U Dubnici kod Kalesije, Gračanici kod Živinica, u Ši selu kod Tuzle, i u mjestu Lipovice, gdje su selefije mesdžid tek izgradile, u Strabašnici kod Banovića, gdje je čovjek dao prizemlje kuće za novi mesdžid, a sinove poslao na sirijsko ratište. Razgovara se i s onim u Bivolicama kod Goražda. Očekuje se i reakcija selefijskih pripadnika iz Bosanske Bojne, Male Lise, Debeljaka, Šturlićke Platnice, Stijene kod Cazina.

Posebno je, navodi FTV, zanimljiv slučaj u Staroj džamiji u Cazinu. Dervo Pindžo bio je imam IZ-a, otišao u mirovinu, a onda se oglušio o upute IZ-a, tvrde, napravio udruženje građana, registrirao se na džamijskoj adresi, zaposjeo džamiju i nastavio raditi. U Mostaru su brojni bili okupljeni oko udruženja "Darul-Kur'an". Islamska zajednica nije im dala suglasnost da osnuju školu s vjerskom naobrazbom u temeljima i idejom o osnivanju nove islamske zajednice.

Za Sarajevo specifično je postojanje posebne organizacije ahmedija, koji su stigli iz Londona. Također rade izvan IZ-a BiH, tražili su da se registriraju kao posebna islamska zajednica ahmedija - što nije dozvoljeno.

''Oni koji to ne prihvate neće biti predmet zanimanja IZ-a već državnih organa. Sve što se događa u tim nelegalnim džematima krajem siječnja i početkom veljače - bit će stvar države, kako će ih ugasiti i što će uraditi s tim nelegalnim džematima'', zaključuje ef. Smajić, zamjenik reisul-uleme Islamske zajednice u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close