HMS Queen Elizabeth

VIDEO | Isplovio najveći ratni brod u povijesti britanske mornarice

Vijesti / Flash | 27. 06. 2017. u 07:06 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novi britanski nosač zrakoplova HMS Queen Elizabeth u ponedjeljak je prvi put napustio luku i to uz pomoć čak 11 tegljača koji su pomogli izvući brod iz brodogradilišta Rosyth, piše BBC.

Radi se ne samo o najnovijem, nego i najvećem ratnom brodu u povijesti britanske Kraljevske mornarice, prvom od dva broda iz klase Queen Elizabeth (drugi brod je HMS Prince of Wales).

Kad uđe u redovnu službu, što bi trebalo biti 2020. godine, HMS Queen Elizabeth bit će prvi nosač aviona u Kraljevskoj mornarici nakon što je 2014. umirovljena klasa lakih nosača Invincible.

Dug 280 metara, širok 70 metara i težak 69.500 tona, imat će posadu od oko 1600 osoba kad bude punog kapaciteta, dakle s 36 zrakoplova F-35 i četiri helikoptera (Apache i Chinook). Zajedno s drugim brodom iz svoje klase, HMS Queen Elizabeth koštat će britanske porezne obveznike čak 6,2 milijarde funti, koji bi trebali osigurati snagu Kraljevske mornarice.

Kapetan broda Jerry Kydd rekao je da je važan za reputaciju Britanije kao pomorske sile:

''Smatram da je vrlo malo stvari, u bilo kojoj zemlji, koje su toliko simbolični pokazatelj snage kao mogućnost korištenja nosača aviona. Podmornice ne možete vidjeti, ali ovo su vrlo vidljivi simboli snage i moći'', uvjeren je Kydd, prenosi Jutarnji list.

Još više je oduševljen bio ministar obrane, Sir Michael Fallon:

''Ovo je povijesni trenutak za Ujedinjeno Kraljevstvo. Ova plutajuća tvrđava je daleko najmoćniji brod ikada izgrađen u Velikoj Britaniji te će nam omogućiti da se nosimo s prijetnjama diljem planeta. HMS Queen Elizabeth je trajan primjer britanske imaginacije, ingenioznosti i izumitelja koji će jamčiti našu sigurnost u narednim desetljećima. Sljedećih 50 godina ovaj brod će služiti diljem svijeta, demonstrirajući britansku moć i našu sposobnost i želju da se nosimo s izazovima opasnog svijeta. Cijela država može se ponositi ovim nacionalnim postignućem'', pjevao je hvalospjeve brodu ministar obrane.

Nakon što se u narednim satima izvuče iz estuarija Forth HMS Queen Elizabeth će zaploviti prema otvorenom moru, a prva testiranja provodit će u Sjevernom moru. Kako kažu analitičari BBC-ja - pod budnim okom Rusa.

Dodajmo još da su Britanci o novoj generaciji nosača aviona počeli razmišljati još 90-ih godina prošlog stoljeća, ali je program obilježilo rezanje troškova i konstantne odgode. Zeleno svjetlo su napokon dobili 2007. godine, a originalno predviđeni trošak njihovog razvoja i gradnje uvećao se za više od 40 posto.

Kopirati
Drag cursor here to close