FaceTV

VIDEO | Dodik: BiH sada najviše odgovara strancima koji se ovdje vježbaju i ništa više

Vijesti / Flash | 18. 03. 2017. u 07:40 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istaknuo je da Republika Srpska i srpski narod nisu zadovoljni statusom u BiH i naglasio da BiH nije politički održiva.

"Ja sam političar i vodim računa da ništa što radim ne dovede do nasilja. Stvari u Republici Srpskoj i BiH moraju da se rješavaju dijalogom", istakao je Dodik.

On je za "Face TV" izjavio da BiH ne može u političkom smislu da preživi, ali da nije jedini koji o tome govori.

"Ako i bude nekad nekog razlaza, onda to mora da ide na miran način, bez prijetnji. Uvijek sam govorio da sam za izvorni Daytonski sporazum i to je sasvim legitimna politička pozicija u kojoj i Dayjton i Ustav moraju da se poštuju. Legitimna je stvar da se Srbi, Bošnjaci i Hrvati u BiH dogovaraju bez utjecaja stranaca", naglasio je Dodik.

On je istaknuo da se sva otvorena pitanja moraju rješavati dijalogom.

"Definitivno mislimo da treba riješiti pitanje stranih sudaca u Ustavnom sudu BiH, pitanje rada Suda i Tužiteljstva BiH koji nemaju ustavnu osnovu, i za to nam je potreban novi dogovor", poručio je predsjednik Republike Srpske.

Dodik smatra da je sasvim vidljivo da je politički bošnjački krug u Sarajevu veoma politizirao Sud i Tužiteljstvo BiH, te da i tu činjenicu treba staviti na dnevni red.

Prema njegovim riječima, ako se ne može postići unutarnji dogovor u BiH, onda treba pokušati miran proces koji nikom neće smetati, a osigurat će trajan mir.

"Apsolutno je jasno da bilo kakvi žestoki procesi sada nisu dobri. Ja nisam avanturist, niti želim da Srpsku uvedem u avanturu, ali to ne znači da Republika Srpska nema svoj politički stav i da ne promišlja svoju budućnost", naglasio je predsjednik Srpske.

On je spomenuo i unutarnje probleme među Bošnjacima, te istakao da ni Srbi ni Hrvati nisu zadovoljni statusom u BiH, tako da "BiH, izgleda, sada najviše odgovara strancima koji se ovdje vježbaju i ništa više".

"Mogu da razumijem ljubav prema BiH koju Bošnjaci imaju, ali ja sam tu neutralan. Međutim, ta ljubav ne može nikome da bude nametnuta. Funkcionalna BiH može da bude prihvatljiva i bez ljubavi, ali mi ne možemo da volimo neku fikciju. Mi jednostavno ne prihvaćamo ničije želje za dominacijom ili majorizacijom, i zbog toga nitko ne treba da se ljuti", ističe Dodik.

On kaže da je bošnjački narod dobar, radan i pošten, ali da ne zaslužuje političku elitu koju ima u Sarajevu, koja mu sije iluziju i koja ga ne vodi ka realnosti boljeg života.

"Ovakva BiH nije logična i zato se zalažem za dijlog koji će osigurati mir. Zašto ne bi bio legitiman naš zahtjev da se BiH demilitarizira?", upitao je Dodik.

Dodik je rekao da secesija Republike Srpske nije na dnevnom redu.

"O referendumu o odcjepljenju Republike Srpske razgovarao sam sa nekim važnim dužnosnicima. Referendum, kao i bilo koja aktivnost u vezi sa secesijom Srpske nisu na dnevnom redu i to savršeno dobro znaju svi koji napadaju mene i Republiku Srpsku", rekao je Dodik.

Govoreći o srpsko-bošnjačkim i srpsko-hrvatskim odnosima u BiH, Dodik je rekao da je dobro da Srbi i Bošnjaci imaju dobre odnose, ali da smatra da odnosi Srba i Hrvata u BiH ne smiju da budu na uštrb Bošnjaka.

"Mi Srbi nemamo baš razloga da budemo bjanko povjerljivi prema Bošnjacima, pogotovo imajući u vidu priču o memorandumu o napuštanju Jugoslavije, kao i nelegitimnom referendumu o izlasku BiH iz te Jugoslavije", rekao je Dodik.

On ističe da bi to možda i otišlo u zaborav da bošnjački član Predsjedništva BiH i lider SDA Bakir Izetbegović, kao i njegov otac Alija, nije pokušao, sada iz Vijećnice, a ne iz parlamenta, da govori u ime BiH u kojoj nisu svi okupljeni.

Dodik je naglasio da Bakir Izetbegović, kao ni njegov otac, ne mogu odlučivati u ime srpskog naroda i da takvi odnosi među Srbima i Bošnjacima ne mogu da budu dobri.

"Neću odustati da kao predsjednik Republike predstavljam i branim Republiku Srpsku", poručio je Dodik.

Kopirati
Drag cursor here to close