Dodikovanje

VIDEO | Djed pet unuka: Dodik za 2017. najavio povijesni dogovor

Vijesti / Flash | 30. 12. 2016. u 09:57 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Spreman sam da napravimo povijesni dogovor za Srpsku koja ima šansu da u prvoj polovini godine zahtijeva svoj status i da ga svijetu predstavi na način da on bude razumljiv'', oporučio je predsjednik Srpske i SNSD-a Milorad Dodik sinoć za Radio-televiziju Republike Srpske.

Rekao je kako za to mora postojati jedinstvo.

''Ako toga ne bude, mi ćemo ići bez njih. Savršeno dobro znamo što radimo", rekao je Dodik i dodao kako je cilj da se utvrdi politika koja će se nedvosmisleno provoditi.

Rekao je kako Srpska u sljedeću godinu treba ući hrabrije i energičnije sa svojim zahtjevima, jer je to godina velike šanse u kojoj je potrebno ponovno nacionalno jedinstvo svih u Srpskoj.

Dodik je pozvao predstavnike Srpske u zajedničkim institucijama BiH da se vrate u Banja Luku i odustanu od svojih unilateralnih poziva, osobnih zastupanja i stavova.

Dodao je i kako Srpska mora biti aktivna i nuditi poteze, a ne da bude objekt na kojem će drugi vježbati, kao što je pokušavala staro američko veleposlanstvo.

"Moramo ponuditi naš projekt, a to je Srpska koja je jača. Izvorni Dayton, ako toga nema i ako to netko ne želi, on snosi odgovornost za razgradnju BiH. O bazičnim stvarima za Srpsku nema dijaloga", ocijenio je Dodik.

Ponovio je kako Srpskoj nije problem lider SDA Bakir Izetbegović koliko su to podanici iz Srpske u Sarajevu.

"Da oni ne daju legitimitet i drže leđa Izetbegoviću on ne bi postojao. Iznenadio me je njihov odnos u kojem su bili spremni učiniti sve protiv Srpske. Očekivao sam od njih da nastavimo politiku jačanja Srpske, a oni su učinili sve da ona bude kriminalizirana, što lošija, organizirali su prosvjede i svašta nešto po nalogu svojih stranih mentora", rekao je Dodik.

Ocijenio je kako je to suštinska i bazična izdaja pozicija Srpske, što je ove godine zaustavljeno.

"Više nisu tako jaki i moćni. Dobili smo ih na izborima", rekao je Dodik.

Ponovio je kako je Izetbegović izgubio izbore u mnogim gradovima, da više nije u najboljim odnosima s predstavnicima Hrvata u BiH, ni s Hrvatskom, kao i da više nema tako jaku podršku Turske, Klinton u američkoj administraciji, te da se ni Europska unija ne može pohvaliti nekom konzistentnom politikom.

Dodik je rekao kako je Srpska u ovoj godini ostala mirna, posvećena sebi i svom razvoju, kao i realizaciji svojih kratkoročnih i dugoročnih ciljeva. Naveo je da je Srpska ove godine imala mnogo izazova, pritisaka i zahtjeva, ali da nije uspio plan da se organi BiH nadrede Srpskoj.

Dodik je ocijenio da je Srpska stavila organe BiH na mjesto koje zaslužuju, a to znači da nijedan organ na razini BiH ne može odlučivati bez stava vlasti i organa Srpske.

Dodao je kako je Srpska ove godine izbjegla stereotipnu podjelu društva jer se smatralo da je podijeljena politički u odnosu "pola-pola".

"Izbori su pokazali da su oni (Savez za promjene) dramatična manjina i da nam se nije dogodilo ono što je bilo u Makedoniji i Crnoj Gori, gdje se vlast legitimira na bazi jednog zastupnika i slično", naveo je Dodik.

Rekao je kako osobno ovu godinu pamti po dobijanju još dvoje unuka, te da sada ima ukupno petoro unučadi.

Kopirati
Drag cursor here to close