Kako dalje

VIDEO | Čović pred medijima: Većine nema, vrijeme nam je isteklo

Vijesti / Flash | 04. 08. 2016. u 09:05 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Parlamentarna većina praktično ne postoji. Pogledajte način na koji se donose odluke. Ako ne postoji partnerstvo, onda većina praktično ne postoji. To nažalost pokazuje našu neozbiljnost i to je neozbiljna vlast", rekao je hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović na press-konferenciji sazvanoj zbog krize koju je izazvao dogovor lidera SDA i SNSD-a bez znanja hrvatske strane.

Čović je, govoreći o sastanku, rekao kako je malo puno maski i da nije bilo dogovora oko termina sastanka.

''Nismo se usuglasali oko termina, bila je varijanta utorak ili srijeda da bi ja ostao zatečen na vijest o terminu u Konjicu. Izetbegović i ja se nismo čuli od petka kada smo se razišli, niti posredno niti na bilo kakav način", rekao je Čović zamjerivši načinu na koji je sastanak organiziran. 


Istaknuo je kako je sastanak donio i neke pozitivne stvari jer je s jedne strane unio pomirljive tonove nakon razdoblja prepucavanja.

"Zamjerka za nedjelju je način na koji je organiziran sastanak. Nije problem što se sjelo, problem je što je iz tog sastanka izašao jedan dokument koji je bio službeni'', rekao je Čović i dodao kako podržava sastanke lidera, ali da se otišlo u krivom smjeru jer je netko drugi govorio u ime Hrvata. Demantirao je da je su u Vijeću ministara hrvatski ministri dali zeleno svjetlo Mehanizmu.

''Netko se pokušao igrati s mišljenjem jedne strane, a to ne možete raditi jer su to osjetljive stvari. Otišlo se u krivom smjeru kada je u pitanju funkcioniranje mehanizma koordinacije", rekao je Čović. Istaknuo je kako neće više biti susreta izvan institucija.

Govorio je i o podršci predsjednika SNSD-a Milorada Dodika rekavši kako je dobio pismo i da je shvatio da Dodik podržava hrvatske stavove.

Poručio je kako lideri u BiH nemaju više vremena.

"Napravili smo dobar posao, ali ga nismo smjeli kompromitirati kako to činimo u posljednjih pet ili šest mjeseci. Nije se smjelo dogoditi da odemo u Varšavu bez usuglašenja zajedničkog dokumenta. Bili smo spremni, ali nismo bili jasno odlučni da posao završimo kako treba", rekao je i dodao kako su, ako se na sljedećoj sjednici Vijeća ministara usvoji korigirani Mehanizam koordinacije, sve uvjete ispunili.

Odgovarajući na pitanje novinara o odnosima u koaliciji i narušavanju europskog puta, rekao kako je politici isteklo vrijeme.

''Pola našeg mandata je prošlo, šta ćemo kazati da smo uradili? Možemo se mi hvaliti mikro i makro pokazateljima da smo nešto pokrenuli, ali vidimo kako ljudi žive oko nas", poručio je i dodao kako se mora napraviti zaokret ili reći da nisu sposobni raditi ovo.

Čović je, na pitanje novinara, zanijekao veze HDZ-a BiH i vlasnika kladionica rekavši kako to nema veze sa stvarnošću.

''Ja razumijem da se nekome ne sviđa sistem klađenja kao gospodarska djelatnost ili da je taj vid obrta neprihvatljiv, ali da neko pokušava takvo pitanje gurnuti u okvire stranke ja to moram ignorirati, jer to nema nikakvo utemeljenje. To je pokušaj da se odmakne od stvarnih problema", rekao je.

Govoreći o izborima u Mostaru, rekao je kako postoji samo jedan datum kad se oni mogu održati, da uređenje grada treba riješiti u Gradskom vijeću, ali da netko očito sve opstruira.

"Mi smo se skoro dogovorili, a onda uvijek dođe novi detalj. Imam osjećaj da je nekome jako stalo da se ne održe izbori u Mostaru. HDZ je učinio sve što može da se izbori održe. Na zadnjem sastanku kod veleposlanice SAD-a je bila priča o izborima u Mostaru. Imali smo dovoljno vremena da uradimo sve i snosim svu odgovornost za to. Imali smo vremena, ali nismo imali dovoljno mudrosti", rekao je Čović.

Istaknuo je kako obraćanje javnosti iz Mostara ne znači nikakav bojkot vlasti niti Sarajeva.

Kopirati
Drag cursor here to close