Asmir Hasić

VIDEO | Neuređenost zakona ključni za pojavu korupcije

Vijesti / Flash | 19. 05. 2017. u 13:26 D.L.
Kopirati

Regionalni sastanak gradonačelnika, načelnika i predsjedavajućih općinskih/gradskih vijeća te predstavnika vlada Tuzlanske i Posavske županije održan je u petak u Tuzli u organizaciji OSCE-a.

Provedba procesa reformi i iskustva gradova i općina Tuzlanske i Posavske županije u njihovim aktivnostima u borbi protiv korupcije, kao i obavezama lokalnih i županijskih vlasti, teme su o kojima je razgovarano na sastanku. Kako je rečeno ovom prilikom, borba protiv korupcije je u vrhu prioriteta reformskog procesa u BiH i Misija OSCE-a u BiH će pružiti podršku svim razinama vlasti u njihovoj ulozi pozitivnih promjena.

Šef Ureda OSCE-a u Tuzli Karl Jorssen smatra da je postignuto mnogo uspjeha u tom procesu koji je pun izazova, te da očekuje više uspjeha u budućnosti.

Korupcija je zastupljena u svim segmentima bh. društva, ali je najviše prisutna u javnom sektoru, kada je u pitanju zapošljavanje i javne nabavke. Ono što je neophodno učiniti je unaprjeđenje zakonodavnog okvira, jačanje institucija i povećanje suradnje s građanima.

Predsjednik skupštinskog Povjerenstva za borbu protiv korupcije Asmir Hasić kao ključni problem naveo je neuređenost zakona, koji su dali više ovlasti direktorima javnih poduzeća. Da bi se to suzbilo, Hasić kaže da se takve ovlasti moraju zabraniti izmjenom zakona, kako bi zapošljavanje bilo transparentnije.

Predsjedavajući Gradskog vijeća Tuzla Aleksandar Vujadinović smatra da je potrebno usvojiti više zakona i mehanizama koji će se poštovati kako bi se stvorili preduvjeti za normalan razvoj.

Korupcija predstavlja jednu od najvećih prijetnji stabilnosti zemlje i vladavini prava, jer ona koči društveni, ekonomski i politički napredak. Iako je prema riječima šefa Ureda OSCE-a u Tuzli Karla Jorssena određeni napredak na ovom polju već postignut, potrebno je da se sve institucije postignu nulti stupanj tolerancije prema korupciji, s obzirom na to da je BiH na 83. mjestu prema Indeksu percepcije korupcije.

Kopirati
Prikaži komentare
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.