Velika Kladuša

Prihvatni kamp novi klaster virusa korona, migranti u izolaciji

Virusom je inficirano 137 migranata, od ukupno 700 osoba
Vijesti / Flash | 04. 04. 2021. u 14:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prihvatni kamp za migrante koji se nalazi u Velikoj Kladuši registriran je kao novi klaster virusa korona, zbog čega je do 12. travnja ove godine oko tisuću njegovih korisnika stavljeno u izolaciju.

Iz Zavoda za javno zdravstvo USK su potvrdili kako su provedena testiranja potvrdila da je virusom inficirano 137 migranata, od ukupno 700 osoba koliko ih trenutno tamo boravi.

Prema navodima predstavnika Službe za poslove sa strancima BiH, kao i međunarodnih organizacija koje upravljaju kampom, postoje veliki problemi zbog nediscipline migranata, te je prisutna opasnost od daljeg širenja zaraze, pišu Nezavisne novine.

"Svi evidentirani slučajevi su blagi ili asimptomatski, a svi koji imaju pozitivan test su izolirani unutar samog kampa. Ovaj klaster je nesretna posljedica kritične situacije s virusom korona u Bosni i Hercegovini", navodi se u priopćenju Danskog vijeća za izbjeglice, jedne od organizacija koje vodi brigu o migrantima u velikokladuškom kampu.

U međuvremenu, zdravstvena situacija u kampu Borići, koji je također bio u izolaciji zbog velikog broja zaraženih migranata, je normalizirana i najveći broj zaraženih je prebolio infekciju. U ovome kampu Borići borave porodice migranata s djecom, kao i maloljetnici, a treba istaći kako se slučajevi zaraze virusom korona među migrantima bilježe i u kampu Lipa, ali tamo situacija još nije alarmantna. Zaraženi migranti se smještaju u poseban šator i nad njima se provodi zdravstveni nadzor. Zbog toga što se dolaskom lijepog vremena pojačava priliv migranata na područje Bihaća, Ministarstvo unutrašnjih poslova USK je ovih dana intenziviralo izmještanje migranata iz urbanog područja Bihaća u kamp Lipa, ali je već sada evidentno da, zbog ograničenih smještajnih kapaciteta neće biti mjesta za sve. Iz Ministarstva zdravstva USK upozoravaju kako problem migrantske krize više nije samo sigurnosno i humanitarno pitanje, te da se može negativno odraziti na ukupnu zdravstvenu situaciju u ovome kantonu.

Kopirati
Drag cursor here to close