Vrhunac

Veleposlanstvo SAD domaćin vježbe pripravnosti u hitnim situacijama

Vježba, nazvana „Operation Alliance Shield,“ istaknut će spremnost, obučenost i koordinaciju tih službi u BiH.
Vijesti / Flash | 15. 10. 2021. u 09:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veleposlanstvo SAD u Sarajevu bit će danas domaćin vježbe pripravnosti u hitnim situacijama sa svojim partnerima iz sigurnosnih institucija i drugih hitnih službi Bosne i Hercegovine.

Vježba, nazvana „Operation Alliance Shield,“ istaknut će spremnost, obučenost i koordinaciju tih službi u BiH. Obuhvatit će simulaciju sigurnosne i bezbjedonosne stvarne situacije, u kojoj ambasada i osoblje zaduženo za odgovor u hitnim slučajevima rade zajedno kako bi osigurali dobrobit i zaštitu svih. Ova vježba pokazat će kapacitet odgovora institucija koje pružaju podršku veleposlanstvu u hitnim situacijama. Očekuje se da će vježba trajati otprilike dva sata.  

Partneri koji će sudjelovati u vježbi su Direkcija za koordinaciju policijskih tijela (DCPB), policija Kantona Sarajevo i ostale hitne službe, Ministarstvo unutarnjih poslova Federacije BiH (FMUP) i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA). Ova vježba još jedan je primjer izvrsne saradnje između ambasade i predstavnika bh. institucija koje pružaju pomoć i podršku u hitnim slučajevima. 

“Operation Alliance Shield” vrhunac je višemjesečne obuke i planiranja od strane regionalnog ureda za sigurnost (RSO) američkog veleposlanstva, diplomatske sigurnosne službe State Departmenta (DSS) i naših sigurnosnih partnera u BiH.

Zajednička obuka i vježbe, poput ove, vitalni su element u stvaranju sigurne zajednice. Ova zajednička vježba važna je kako bi se osigurala spremnost osoblja ambasade, kao i naših partnera u BiH, povećala naša spremnost za svaku situaciju te smanjila i ublažila konfuzija i mogućnost ozljeda u slučaju budućeg, stvarnog scenarija. Također služi za uspostavu lanca zapovijedanja i kontrole te pojednostavljuje komunikaciju radi bržeg odgovora. Veleposlanstvo je već organiziralo slične vježbe i ranije, i rutinski provodi ovu vrstu vježbi u svim našim misijama diljem svijeta.

Kopirati
Drag cursor here to close