Hajka u režiji Cormack

Veleposlanstvo SAD-a odbilo izdati vizu Dodiku

Vijesti / Flash | 26. 12. 2016. u 20:28 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras za RTRS kako mu je američko Veleposlanstvo u BiH odbilo zahtjev za diplomatskom vizom, za odlazak na inauguraciju novog američkog predsjednika Donalda Trumpa, prenosi Avaz.

"Čemu onda diplomatska putovnica BiH?", pitao se Dodik rekavši kako nije isključeno da odbaci BiH putovnicu, te da u sljedećoj godini putuje s onom srpskom.

Predsjednik RS naglasio je kako je poziv dobio od ljudi koji su bili u Trumpovom izbornom stožeru, a koji su i dio tima koji se bavi tranzicijom prethodne američke administracije k novoj. Naveo je kako ga akreditacije čekaju u Washingtonu.

Dodik je za RTRS detaljno prepričao telefonski razgovor koji je prošlog tjedna vodio sa zamjenikom pomoćnika američkog državnog tajnika Hoytom Jeejem, koji je od njega tražio odricanje politike SNSD-a i odazivanje Tužiteljstvu BiH.

Cijelu je priču nazvao hajkom u režiji američke veleposlanice u BiH Maureen Cormack.

"Cijela hajka je nastala onog trenutka kada se na službenom popisu uzvanika našlo ime Milorada Dodika i naravno certifikat na kojem piše Milorad Dodik i ulaznice za bal", rekao je predsjednik RS.

Podsjetimo, i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak komentirao je Dodikov poziv, te je izjavio kako Milorad Dodik nije dobio službeni poziv američkog veleposlanstva da nazoči inauguraciji novoizabranog predsjednika SAD-a Donalda Trumpa.

''Jedini način da dobije službeni poziv od administracije SAD-a je bio putem Ministarstva vanjskih poslova BiH, što se nije dogodilo'', rekao je Crnadak.

''Jasno je, dakle, da se ne radi o službenom pozivu američke administracije, već o pozivu jednog od Dodikovih lobista, koji je predsjednika RS pozvao da nazoči jednom od tisuću događaja koji se na dan inauguracije organiziraju u Washingtonu. Ne vidi se tko je pismo potpisao, ali je sasvim jasno da se Trumpova supruga ne zove Liz. Spomenuta Liz je supruga bivšeg republikanskog kongresmena Roberta McEwena, koji je u svibnju ove godine boravio u Banja Luci, zajedno sa još nekoliko republikanskih kongresmena. Ovaj bivši kongresmen boravio je u Banja Luci u lipnju 2014. godine, kada je, tko zna zašto, posjetio Čelinac i razgovarao sa tamošnjim načelnikom'', piše Žurnal navodeći, kako nema sumnje da je McEwen jedan od Dodikovih lobista u SAD-u, koje predsjednik Republike Srpske plaća novcem iz entitetskog proračuna. Prema neslužbenim informacijama, za ovaj prijem povodom Trumpove inauguracije u jednom od washingtonskih hotela, Dodik je platio deset tisuća dolara.

Inače, Dodik je za RTRS izjavio kako je poziv dobio od svojih prijatelja koji su bili u Trumpovom izbornom stožeru, a koji su dio tima koji se bave tranzicijom prethodne američke administracije k novoj. Problem je, kaže Dodik, počeo onog trenutka kada je dosadašnja administracija, koja je od Dodika pravila lošeg momka, shvatila da će on biti na svečanosti.

Kopirati
Drag cursor here to close