''Don't Forget '93''

Vandalima koji su bacili kamen sa Starog mosta prijeti i do 5 godina zatvora

Vijesti / Flash | 29. 03. 2016. u 14:32 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika oštro je osudila vandalski čin oštećenja na Starom mostu, koji je jedan od dva dobra iz BiH upisana na Listu svjetske baštine UNESCO-a.

Naveli su da ukoliko nacionalni spomenik bude uništen, teško oštećen ili izgubi osobine spomenika uslijed raznih aktivnosti, uključujući i konzervatorske, restauratorske ili istraživačke radove bez dozvole nadležnog organa, Kaznenim zakonom Federacije BiH utvrđena je kazna zatvora do 5 godina, dok je u skladu sa Kaznenim zakonom Republike Srpske za isto djelo previđena kazna do 8 godina zatvora.

Pokreće se postupak kod tužiteljstva

Također iz ove Komisije podsjećaju da se u slučajevima kada se utvrdi da je došlo do oštećenja ili uništenja nacionalnog spomenika, prema važećim propisima, pokreće postupak kod nadležnog tužiteljstva u cilju utvrđivanja odgovornosti i kažnjavanja počinitelja.

U vezi s tim, Komisija apelira na pravosudne organe da se poduzmu potrebne aktivnosti, uključujući i primjereno kažnjavanje počinitelja, u cilju da se u budućnosti ne dozvoli da pojedinci narušavaju i devastiraju kulturnu baštinu BiH. Komisija je odmah zatražila izvještaj od Agencije Stari Grad te će nakon primitka ovog izvještaja poduzeti ostale aktivnosti iz svoje nadležnosti.

Uništenje zaštićenog dobra

Inače, Bosna i Hercegovina je potpisivanjem Konvencije o zaštiti svjetske kulturne i prirodne baštine, preuzela obvezu da će očuvati ne samo dobra svjetske baštine koja se nalaze u BiH, već i da će zaštiti i nacionalnu baštinu te je stoga svaka vrsta devastacije nacionalnih spomenika, razbijanjem prozora, ispisivanjem grafita, oštećenje natpisa, skrnavljenjem groblja, vandalizam koji zaslužuje osudu svih stanovnika Bosne i Hercegovine, priopćeno je.

Bosna i Hercegovina ima dva dobra upisana na Listu svjetske baštine UNESCO-a, a to su Stari most sa starim gradom Mostar (upisan u srpnju 2005. godine) i Most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu (upisan u srpnju 2007. godine). Kompleks Starog mosta predstavlja najznačajniju kulturno-povijesnu cjelinu u Mostaru, kao i jednu od najznačajnijih povijesnih cjelina u Bosni i Hercegovini, priopćeno je.

Stari most dobio novi kamen ''Don't Forget '93''

Podsjećamo, vandali su u noći 27/28.3.2016 u starom dijelu grada Mostara u Neretvu bacili kamen sa Starog mosta na kojem je pisalo "Don't forget '93".

Kamen "Don't forget '93" koji je jedan od simbola rušenja Starog mosta godine u potpunosti se raspao nakon bacanja sa Starog mosta.

Ipak, građani su u ponedjeljak odlučili postaviti novi natpis na drugom kamenu koji je ostao na obali Neretve nakon izvlačenja ostataka Starog mosta.

Osim kamena s natpisom 'Don't Forget '93' koji se nalazio na zapadnoj strani mosta, razbijena je i ploča na prilazu mostu s istočne strane.

Kopirati
Drag cursor here to close