Ugibanje

Uzrok nepoznat: Pomor periski na Pelješcu

Zatopljenje pogoduje tim organizmima koji napadaju perisku i toj prirodnoj katastrofi ne nazire se kraj, javlja HRT.
Vijesti / Flash | 19. 01. 2020. u 16:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: HRT / Pomor periski na Pelješcu

Pomor periski zahvatio je gotovo cijelo Sredozemlje, a nije zaobišao ni Jadran. U moru oko Pelješca svojedobno su pronašle idealno stanište, no sad masovno ugibaju. Ni najstariji Pelješčani takvo što, kažu, ne pamte, javlja HRT.

Ekipa emisije "More" pozvana je u Sreser na Pelješac da ih mještani upozore na pomor periski. Do ljeta populacija periski ovdje je tako bujala da ih je prošlo ljeto bilo više nego ikad, no onda su počele ugibati.

Ima li nade za periske ili losture, kako ih ovdje nazivaju? Nenad Antolović, ravnatelj Instituta za more i priobalje, kaže da su u Institutu za more i priobalje u eksperimentalnom mrijestilištu smjestili jedinke iz Malostonskog zaljeva.

''Odlučili smo prebaciti dio jedinki u bazene i tako pokušati sačuvati populaciju periski, palastura, dok ne dođe trenutak kada će biti odgovarajući uvjeti da ih možemo vratiti natrag u prirodu'', objašnjava.

Kad će biti taj trenutak - nitko ne zna, kao što se ne zna ni uzrok njihova stradanja, pretpostavlja se da je riječ o bakteriji ili parazitu. Tomu svjedočimo od Španjolske, preko Italije, do Crne Gore, a sada i u hrvatskom moru. Zatopljenje pogoduje tim organizmima koji napadaju perisku i toj prirodnoj katastrofi ne nazire se kraj, javlja HRT.

Kopirati
Drag cursor here to close