Bijeg zbog ljubavi

Uzoran zatvorenik KPZ Zenica preskočio ogradu i pobjegao iz zatvora

Točni razlozi koji su nagnali Ademovića na bijeg nisu poznati, ali postoje određene pretpostavke.
Vijesti / Flash | 14. 06. 2021. u 21:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nermin Ademović, zatvorenik u KPZ Zenica, pobjegao je u nedjelju navečer iz zatvora, preskočivši ogradu, potvrdio je za Oslobođenje direktor KPZ Zenica Redžo Kahrić.

''Ovaj bijeg nas je sve iznenadio, ne samo uposlenike KPZ Zenica, nego i mnoge zatvorenike, jer je Ademović bio izuzetno uzoran zatvorenik. On je ovdje kod nas došao 2010. godine i od tada nije napravio nijedan disciplinski prekršaj. Od 2012. godine prebačen je zbog dobrog ponašanja u 5. paviljon, u kojem su bolji uvjeti za izdržavanje kazne, a od 2018. godine je prebačen u otvoreno odjeljenje. Već godinu i pol koristi pogodnosti odlaska na vikend i nikada nije napravio nijedan problem i svaki put se vraćao. Prije nekoliko dana je također bio na vikendu, a od 1. srpnja je trebao ići na godišnji odmor, koji traje 20 dana. Zaista sam iznenađen zbog ovog što je uradio'', kazao nam je Kahrić.

Ademović, koji je živio u Čelincu, osuđen je na 16 godina zatvora zbog razbojništva.

''Njemu je do isteka kazne ostalo još četiri godine i četiri mjeseca. S obzirom na izuzetno dobro vladanje sigurno bi dobio uvjetnu kaznu od barem dvije i pol godine, što znači da mu je praktično ostalo da odsluži manje od dvije godine zatvora'', dodao je Kahrić.

Ipak, Ademović nije mogao dočekati kraj kazne.

''Zbog dobrog vladanja Ademović je kod nas radio kao konobar. Sinoć je naprosto u jednom trenutku, kada nitko nije obraćao pažnju, preskočio ogradu prema magistralnom putu i nestao je. Mi smo odmah po saznanju da je pobjegao izdali za njim potjernicu i obaviješteni su svi granični prelazi, napomenuo je Kahrić.

Prema njegovim riječima, točni razlozi koji su nagnali Ademovića na bijeg nisu poznati, ali postoje određene pretpostavke.

''Koliko sam saznao, Ademović se nedavno oženio jednom djevojkom iz Sarajeva. Zbog toga pretpostavljam, mada ne mogu tvrditi, da je razlog za bijeg ljubav. Međutim, što god da je u pitanju, nije mi jasno zašto se odlučio na ovakav potez, ako je već mogao koristiti pogodnosti izlaska na vikend i godišnji odmor'', zaključio je Kahrić.

Kopirati
Drag cursor here to close