Zakoni...

Uzgajivači kanabisa najavljuju prosvjede

Novi predlog Zakona o kontroli opojnih droga i psihotropnih supstanci vraćen je, naime, na doradu Ministarstvu zdravlja.
Vijesti / Flash | 11. 11. 2019. u 19:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uzgajivači kanabisa najavljuju prosvjede tvrtki licenciranih za izvoz suhog cvijeta dobijenog od kanabisa za medicinske svrhe, ukoliko se ubrzo ne donese novi zakonski predlog, kojim se omogućava izvoz, a koji je povučen iz skupštinske procedure.

Novi predlog Zakona o kontroli opojnih droga i psihotropnih supstanci vraćen je, naime, na doradu Ministarstvu zdravlja posle mnogo reakcija u javnosti i kritika nevladinih organizacija.

Cvijet ne može čekati

Uzgajivači kažu kako imaju velike zalihe cvijeta kanabisa i da će to proizvesti velike gubitke, te su od Vlade zatražili da odmah predloži ponovo zakonsko rešenje kojim će se omogućiti izvoz suhog cvijeta kanabisa, te da Sobranje usvoji to rešenje po hitnom postupku, u roku od sedam dana.

"Ta roba ne može da čeka, to mora da se ekstrahira. To je organski proizvod, cvijet ne može da čeka. Svakodnevno gubimo sve više i više", kaže predsjednik Udruženja Makkanabis Kostadin Dukovski.

Novim se predlogom omogućava izvoz suhog cvijeta dobivenog uzgajanjem kanabisa za medicinske svrhe, ali uz obavezu uzgajivača da poštuju međunarodne konvencije i zakonodavstvo koje regulira tu materiju, te ispune određene uvjete i posle dobivanja suglasnosti Vlade da se bave tim poslom.

Do sada je odobrenje za uzgajanje kanabisa za medicinske svrhe u Sjevernoj Makedoniji dobilo više od 30 kompanija, sa tendencijom da se taj broj povećava, te je povlačenje zakona iz skupštinske procedure izazvalo oštre reakcije.

Predsjednik Udruženja Makkanabis Kostadin Dukovski kaže da u poslu kojim se bave ima oko 150 milijuna eura stranih investicija, najviše iz Poljske i Izraela, i da zbog toga Vlada i Sobranje ne bi trebalo da odugovlače sa donošenjem izmena Zakona.

"Ljudi iz inozemstva koji su investirali, mene kao predsjednika pitaju što se to događa u Makedoniji", kaže Dukovski.

"Iz tih razloga uputio bih poziv i vlastima i opoziciji da izvrše izmjene po hitnom postupku, zato što se ne radi o šali. Moramo pokazati svijetu da mi znamo da se nosimo sa ovim problemom i da znamo da privučemo strane investitore", dodao je.

Osim dozvole za izvoz cvijeta kanabisa, uzgajivači već nekoliko mjeseci zahtjevaju i da se ne traži bankarska garancija za obavljanje ovog posla od milijun eura, da se uzgajivači ne obavezuju da uplate 10 posto godišnjeg dobitka u proračun, da firma nema obavezu da zaposli najmanje 15 osoba.

Benefit i kritike

Interesiranje za investicije u ovom sektoru je veliko s obzirom na povoljnu biznis klimu u Sjevernoj Makedoniji, kao i zbog jeftine radne snage, kažu upućeni.

Oni ističu i rapidno povećanje cijene ulja i suhog cvijeta kanabisa na svjetskim burzama.

Predložene izmjene Zakona predviđaju i otvaranje državne agencije za kanabis, a proizvođači se nadaju da će to pomoći u ubrzanju procedura za izvoz.

Ministar zdravlja Venko Filipče nedavno je najavio da će dio novca koji će se dobivati od plaćanja licence za proizvodnju medicinskog kanabisa ići u proračun za rijetke bolesti. On je rekao da ovaj sektor može dati veliki doprinos domaćoj ekonomiji, dodajući kako Vlada procenjuje da taj biznis može donijeti oko 100 milijuna eura, što je oko jedan posto od BDP-a u Sjevernoj Makedoniji.

Iz Ministarstva su priopćili da su već počeli razgovore kako bi se uskladila zakonska rješenja o proizvodnji lijekova od kanabisa, o dobivanju licence za njegovo uzgajanje, te o stavljanju pod kontrolu novih vrsta droga, javlja Radio Slobodna Evropa. 

Kopirati
Drag cursor here to close