pokolj koji traje

Užasne slike stradanja civila iz Alepa, a nitko nije kriv!?

Vijesti / Flash | 20. 11. 2016. u 14:27 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Naprosto nevjerojatne slike za čovjeka i čovječanstvo stižu iz istočnoga dijela sirijskog grada Alepa. Mrtva djeca, čitave obitelji umorene bojnim otrovima i teškim bombardiranjem, rezultat je zvjerskih zračnih napada na ovaj pobunjenički dio grada, prenose svjetski mediji.

Žrtve imaju opekline po nosu i ustima, lica su im poplavila, oči ukazuju na svu razornost otrovnog plina. Čak i na odjeći djece primjetan je trag djelovanja kemikalija.

Dopisnik mreže „ElDorar AlShamia“ kaže kako je jedan helikopter prije izlaska sunca bacio dvije velike bombe na četvrt al-Sakhour, od kojih je jedna sadržavala otrovni klor, prenosi njemački Bild.

Humanitarni aktivisti u Alepu kažu kako Asadove snage često kombiniraju napade klasičnim bombama i bačvama s otrovnim plinom, kako bi žrtve na sebi imale i rane nastale od eksplozija konvencionalnih bombi, čime žele prikriti korištenje bojnih otrova protiv stanovništva.

Reporter navedene mreže svjedočio je kako u su u napadu poginuli svi članovi jedne obitelji: otac, majka, dvije curice i dva dječaka. Svi su imali tipične znakove smrti od posljedica napada klorinom.

"Svi su se ugušili klorinom. Lica su im poplavila i otekla, oči su bile izbočene, a na ustima bijela pjena", ispričao je šokirani reporter.

Dodaje kako je ovo četvrti napad otrovnim plinom u dva protekla dana.

Asadovi borci sa svojim saveznicima iz Irana i libanonskog Hisbollaha u ovim su napadima ubili veliki broj pobunjenika, a broj poginulih civila teško je još uvijek utvrditi, jer su mnogi i dalje ispod ruševina.

Zbog djelovanja otrovnih plinova, pobunjeničke snage povlače se iz napadnutih dijelova istočnog Alepa, javljaju njima bliski izvori.

Jedan od novinara koji prate ovaj kontinuirani masakr, Rami Jarrah, koji radi za sirijske i britanske medije, kaže kako se mnogi civili nakon najnovijih napada vode kao nestali, a pronađena je jedna poginula obitelj. U okruženju se inače nalazi oko 275.000 stanovnika tog dijela grada.

On smatra kako je Asadova taktika da otrovnim plinovima natjera stanovništvo na bijeg, ali kako ovi ljudi nemaju kamo, većina ostaje čekati sudbinu.

I francuska humanitarna organizacija „UOSSM“, jedna od rijetkih koje su još aktivne u Alepu, potvrđuje navode o napadu bojim otrovima.

"Pacijenti iz četvrti Hanano u jednoj su bolnici liječeni od simptoma koje izaziva plin klorin", napisali su u svojoj poruci.

Al-Jazeera je snimila trenutak bombardiranja bolnice. U trenutku dok su ranjene osobe upravo zbrinjavane, pala je nova bomba.

Lokalni komitet za koordinaciju pomoći iznosi podatke da je nakon ofenzive na Alep, koju su rusko-sirijske snage započele u utorak, do sada poginulo više od 300 civila, dok je više od tisuću ranjeno. Podatke je potvrdila i organizacija za zaštitu civila, oporbeni 'Bijeli šljemovi'. Samo je u subotu poginuo 61 civil, nakon razornih 180 zračnih napada.

Interesantno je kako ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov tvrdi da Rusi i sirijski režim trenutačno nemaju ratnih aktivnosti u Alepu, što je ranije kazao i Putinov glasnogovornik Dmitri Peskov.

"Naše i sirijske zračne snage trenutno su aktivne jedino u provincijama Idlib i Homs", kaže Lavrov.

Kremlj je, naime, 16. studenoga priopćio kako se produžava režim obustave bombardiranja na području istočnoga dijela Alepa.

"Odluka vrhovnog zapovjednika da se ne izvode zračni napadi produžava se. Dok ne bude drukčije odlučeno, neće se napadati teroristi u istočnome Alepu", rečeno je u propćenju Kremlja.

Pošto u međuvremenu Putin nije dao nikakvu drugu naredbu, Rusi opovrgavaju bilo kakve aktivnosti u tom dijelu Sirije, unatoč svim dokazima s terena.

Tko ubija sirijske civile ovih dana, u tom je slučaju nemoguće kazati, jer zračne napade takvih razmjera mogu izvesti jedino Asadove snage, rusko zrakoplovstvo ili zapadna koalicija. Kad ne bi bilo toliko tragično, još bi bilo i sarkastično.

Kopirati
Drag cursor here to close