Blasfemično i uvredljivo

Uvredljivi grafiti na ostacima katoličke crkve u Bihaću

Riječ je o kompleksu koji se nalazi kod Kapetanove kule i zvonika. Slučaj je prijavljen Policijskoj upravi Bihaća.
Vijesti / Flash | 17. 08. 2020. u 21:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na ostacima crkve Sv. Ante Padovanskog iz 1940-ih, na njezinu zvoniku, u središtu Bihaća, tijekom vikenda osvanuli su uvredljivi grafiti.

Riječ je o kompleksu koji se nalazi kod Kapetanove kule i zvonika. Slučaj je prijavljen Policijskoj upravi Bihaća.

"Gradska uprava Bihaća, Gradsko vijeće Bihaća i bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić osuđuju vandalski čin pisanja uvredljivih grafita na zidu crkve Sv. Ante Padovanskog u središtu Bihaća. Vandalizam koji se dogodio proteklog vikenda Gradska uprava Bihaća prijavila je nadležnoj policijskoj upravi Bihać kako bi se što prije pronašli počinitelji ovog anticivilizacijskog čina koji nije, niti će biti ogledalo multietničkog i multikonfesionalnog grada Bihaća. Pisanje grafita na bogomoljama vrijeđa sve građane i vjernike sve tri konfesije u Gradu Bihaću i neće narušiti dobrosusjedske odnose po kojima je Bihać poznat u državi BiH“, naveli su iz Gradske uprave Bihaća.

Bihaćki župnik fra Bono Tomić je kazao kako je ogorčen, razočaran pa i šokiran blasfemičnim, uvredljivim grafitima na zidovima zvonika stare župne crkve Sv. Ante Padovanskog u Bihaću.

"Izražavam svoju zabrinutost i nedopustivost ovakvim nedjelima usmjerenim protiv svih katolika Bihaća. Ujedno to je sramota i za sve građane ovoga grada. To se dogodilo u gradu koji se hvali svojom raznolikošću i koji ima svoju dugu tradiciju, povijest i kulturu. Ovo nimalo ne dolikuje gradu Bihaću. Očekujem od policijskih organa da nađu počinitelje i javnost obavijeste o tomu kako ne bi ostala ljaga na građanima i gradu Bihaću“, poručio je bihaćki župnik za portal Nedjelja.ba.

Grafiti su šokirali i mnoge Bišćane koji su poručili kako žele vjerovati da ovo ne predstavlja njihov grad u kojem su rođeni.

Na ovo nedjelo, na svom Facebook profilu, osvrnuo se tako i predsjednik Gradskog odbora HZD-a BiH Bihać dr. sc. Franjo Jurić.

„Ovo je uvreda za sve katolike Bihaća koju na ovakav način, ne sjećam se, nisu nikada doživjeli. Vjerujem kako je ovo uvreda i za sve nas Bišćane. Želim vjerovati da ovo nije moj Bihać, kojemu pripadam svojim rođenjem i generacijama predaka“, napisao je Jurić.

Kopirati
Drag cursor here to close