Sarajevo

Uvažena žalba Bh. povorke ponosa: Nije smjelo biti zabrane zaustavljanja prometa

''Ministarstvo prometa je po dospjelom zahtjevu donijelo rješenje kojim se odbija zahtjev.''
Vijesti / Flash | 07. 01. 2021. u 10:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bh. povorka ponosa je mirno okupljanje u formi prosvjeda, zagarantiranog Ustavom BiH, putem kojeg želimo da podsjetimo na kršenje ljudskih prava LGBTIQ osoba, ali i svih ostalih marginaliziranih grupa u našem društvu, istaknuto je u priopćenju Organizacijskog odbora BH. povorke ponosa.

''S tim u vezi, Bh. povorka ponosa se već drugu godinu zaredom susreće sa različitim problemima i preprekama prilikom organizacije prosvjeda. Pored nametanja dodatnih mjera osiguranja, o kojem smo govorili u više navrata, 2020. smo se susreli sa odbijanjem zahtjeva za zaustavljanjem prometa, koje smo za gotovo istu dionicu dobili 2019. godine.'', kaano je.

Članovi i članice Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa su, naglašeno je, po redovnoj proceduri predali Ministarstvu saobraćaja Kantona Sarajevo zahtjev za izdavanjem suglasnosti za privremenu izmjenu režima prometa na trasi kretanja sudionika/ca tada najavljene Bh. povorke ponosa koja se trebala održati u nedjelju 23. kolovoza 2020. godine.

''Ministarstvo prometa je po dospjelom zahtjevu donijelo rješenje kojim se odbija zahtjev. Nakon što smo podijeli žalbu Vladi Kantona Sarajevo, koja prihvaća istu i donosi rješenje kojom se poništava prvostepena odluka Ministarstva prometa KS, te je postupak vraćen na ponovno odlučivanje'', rečeno je.

Vlada Kantona Sarajevo u ovom drugostupanjskom rješenju, između ostalog, navodi da rješenje Ministarstva prometa ''ne sadrži ovlaštenje prvostupanjskog organa na slobodnu ocjenu prilikom odlučivanja o postojanju ili nepostojanju uvjeta za izdavanje suglasnosti za izmjenu režima prometa u cilju javnog okupljanja'', navedeno je.

''Uz to, Vlada Kantona Sarajevo se poziva na član 78 Zakona o uređenju prometa Kantona Sarajevo koji u stavu (1) određuje da se sportske i druge priredbe ili druge aktivnosti koje uključuju i protestne šetnje na cestama u Kantonu mogu održavati uz prethodno pribavljeno rješenje MUP-a, što je bio slučaj kod 2. Bh. povorke ponosa'', rečeno je.

"Važno je naglasiti da je drugostupanjska odluka iako donesena u listopadu 2020. godine dostavljena je Organizacionom odboru u prosinca 2020. godine, čime je onemogućeno održavanje povorke ponosa. Bez obzira na to što smo mi kao odgovoran kolektiv odgodili drugu Bh. povorku ponosa zbog epidemiološke situacije, ostaje činjenica da se povorka ne bi mogla dogoditi, jer je rješenje na našu žalbu stiglo prekasno'', istaknuto je.

S druge strane pozdravljamo poništavanje odluke o zabrani zaustavljanja saobraćaja, te pozivamo Ministarstvo prometa KS da u daljnim odlukama obavezno uzme u obzir sva obrazloženja iz drugostupanjskog Rješenja, te da se prilikom odlučivanja o izdavanju suglasnosti za zaustavljanjem prometa vode kroz harmonizaciju zakona, jer se ovaj zahtjev prvenstveno oslanja na Zakon o javnim okupljanjima i manifestacijama Kantona Sarajevo, a ne na Zakon o prometu, istaknuto je.

Bilo koja Vlada da bude na čelu Kantona Sarajevo, želimo da vjerujemo da će narednog puta izostati diskirminatorna praksa uskraćivanja javnog prostora LGBTIQ osobama u borbi za ostvarivanje jednakosti u bh. društvu, te da će Ministarstvo prometa postupati u skladu sa odlukama drugostupanjskog organa, stoji u priopćenju Organizacijskog odbora BH. povorke ponosa.

Kopirati
Drag cursor here to close