Gradsko vijeće

Usvojena odluka o plaćama i naknadama u organima vlasti Grada Mostara

Vijesti / Flash | 02. 03. 2012. u 12:41 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gradsko vijeće Mostara na današnjem je nastavku sjednice usvojilo Odluku o plaćama i naknadama u organima vlasti Grada Mostara kojom se reguliraju platni razredi, koeficijenti i svi drugi dodaci koji idu na plaću svih zaposlenika, kako u Gradskoj upravi, tako i u Gradskom vijeću.

Na sjednici je istaknuto kako su u dosadašnjem načinu obračunavanja plaća gradske administracije primijećene brojne neregularnosti, počev od toga da su gradski zaposlenici koji obavljaju isti posao, primali različite plaće, pa do toga da su određeni zaposlenici gradske administracije dodatno naplaćivali vođenje određenog postupka, iako im je isti predviđen opisom posla za koje redovito primaju plaću.

Prilikom prvog čitanja prijedloga odluke na Vijeću je kazano kako se zadnjih osam godina, otkad su se općine ujedinile, u Gradskoj upravi plaća obračunavala po 7 osnovica, a 130 namještenika, gotovo pola gradske administracije, primalo je veću plaću nego što bi trebali na osnovu stručne spreme. Tako je određeni broj njih sa srednjom stručnom spremom primao plaće i od 1200 maraka mjesečno. Grad je to koštalo oko 600 tisuća maraka godišnje, odnosno zadnjih osam godina više od 4 milijuna maraka.

Kad su u pitanju koeficijenti i platni razredi, predsjednik Vijeća i gradonačelnik imat će koeficijent 10, zamjenik predsjednika Vijeća 8.50, glavni savjetnik Grada 8.00, javni pravobranitelj 7.60, zamjenik javnog pravobranitelja 7.00, savjetnik gradonačelnika 6.40.

Načelnicima će se plaća obračunavati po koeficijentu 6.20, a šefovima službi po koeficijentu 5.50. Šef unutarnje organizacijske jedinice u gradskoj upravnoj organizaciji i šef uže organizacijske jedinice u sastavu službe imat će koeficijent 4.50, gradski inspektor i stručni savjetnik 4.30, dok će viši stručni suradnik imati koeficijent 3,90, a stručni suradnik 3.70.

Kada je riječ o namještenicima, njihovi će se koeficijenti kretati od 1.95 za pomoćnog radnika do 3.20 za šefa pisarnice i šalter sale.

Prema danas usvojenoj odluci Gradskog vijeća, od sada će zaposlenici koji obavljaju poslove istog radnog mjesta, odnosno iste ili slične poslove, imati pravo na istu osnovnu plaću po vrsti i stupnju stručne spreme. Također, od sada bi sve trebalo biti transparentno, odnosno prilikom raspisivanja javnih natječaja i oglasa za popunjavanje radnih mjesta obvezno će se objavljivati podatak o pripadajućoj osnovnoj neto plaći za oglašena radna mjesta.

Kada su u pitanju koeficijenti i platni razredi, koeficijenti će se kretati od 1.95 za pomoćnog radnika do 10 za predsjednika Gradskog vijeća i Gradonačelnika. Iako je vijećnik Adil Šuta ispred SDA uputio amandmane da se predsjedniku Gradskog vijeća, njegovim zamjenicima, te gradonačelniku Mostara smanji koeficijent za jedan bod, a da se s druge strane povećaju koeficijenti za državne službenike, Gradsko vijeće to nije prihvatilo.

"Umjesto da povećamo koeficijente državnim službenicima kojima će se današnjom odlukom smanjiti ukupni prihodi, mi povećavamo plaću i do 500 maraka za pojedine izabrane dužnosnike", ustvrdio je Šuta.

U svom je izlaganju mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić demantirao da će plaće namještenika i službenika u Gradskoj upravi nakon usvajanja ove odluke biti veće, dodavši kako je prije svega nužno njezino usvajanje zbog sređivanja situacije i međusobnog usklađivanja plaća gradske administracije. Dodao je kako će ukupna masa za plaću u gradskom proračunu ostati ista, te će se samo uraditi unutarnja preraspodjela.

Kada su u pitanju primanja vijećnika, visina paušala i naknade za rad u radnim tijelima Gradskog vijeća i povjerenstvima koje osniva Gradsko vijeće, to će se određivati posebnom odlukom Gradskog vijeća. Današnjom odlukom samo je određeno kako će se za 10 posto smanjiti iznos paušala vijećnika za svaki svoj neopravdani izostanak.

Inače, nastavak sjednice Gradskog vijeća je prekinut, a termin za nastavak bit će naknadno određen.

Kopirati
Drag cursor here to close