Osigurano održavanje izbora

Usvojen proračun BiH za 2020. godinu

Proračun je usvojen jednoglasno.
Vijesti / Flash | 29. 07. 2020. u 12:41 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine, točnije oba doma tog zakonodavnog tijela, usvojila je proračun za 2020. godinu težak 1,8 milijardi KM, čime je konačno osigurano održavanje lokalnih izbora.

Najprije je, 27. srpnja, zasjedala Zajedničko povjerenstvo oba doma Parlamentarne skupštine BiH o postizanju identičnog teksta Zakona o proračunu institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2020. godinu. Usuglasili su identičan tekst koji je Vijeće ministara BiH ranije dostavilo Predsjedništvu BiH.

Potom je, istog dana, Zastupnički dom Parlamenta BiH usvojio usuglašeni tekst budžeta s 23 glasa za i 8 protiv, bez suzdržanih. Ostalo je još samo da usuglašeni tekst budžeta bude potvrđen na sjednici Doma naroda koja je održana danas. Proračun je usvojen jednoglasno.

Od predloženog gori je samo neusvojen proračun

Prijedlog proračuna institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za ovu godinu iznosi oko 1,8 milijardi KM, od čega se 996 milijuna KM odnosi na financiranje institucija BiH, a ostatak na financiranje duga BiH. Nezadovoljstvo budžetom prisutno je još otkako je službeni upućen u parlamentarnu proceduru.

Predsjedništvo je, kada im je dostavljen nacrt, interveniralo da se izbaci stavka kojom bi se omogućilo da se za rukovodstva oba doma Parlamenta izdvoji 754 tisuća KM, uz ostalo i za obnovu voznog parka. U HDZ-u i SNSD-u su smatrali da je intervencija bila protuzakonita. Taj novac je, u konačnici, postao sastavni dio proračuna.

Amandman zastupnika A-SDA Jasmina Emrića da se u sklopu proračuna 450 tisuća KM predvidi za saniranje posljedica migrantske krize u Unsko-sanskom kantonu usvojen je na Zastupničkom domu, ali je amandmanima izaslanika iz HDZ-a intencija osujećena na sjednicama Doma naroda i Zajedničkog povjerenstva.

Veliki broj parlamentaraca se, kako iz vladajućih tako i iz opozicijskih stranaka, oglušila na nedostatke proračuna kako bi se u konačnici osiguralo održavanje izbora, a rečenica jednog zastupnika ostat će upamćena: "Od predloženog gori je samo neusvojen budžet!" Naravno, u HDZ-u i SNSD-u ne misle tako, prenosi klix.

Trebalo da proračun bude usvojen krajem 2019.

Birokratski aparat Bosne i Hercegovine egzistirao je od početka 2020. zahvaljujući odlukama o privremenom financiranju institucija i međunarodnih obveza, a usvajanje proračuna, što je bila zakonska obveza vladajućih struktura, koristilo se za političku trgovinu i ucjene u sklopu šireg okvira dogovora.

Zakonska obveza institucija BiH bila je također da najkasnije do 22. svibnja, 15 dana nakon raspisivanja izbora, osiguraju sredstva za njihovu provedbu, što se dogodilo tek više od dva mjeseca poslije. Kako su izbori prvobitno bili zakazani za 4. listopada, SIP BiH je bio primoran da donese odluku o odgađanju izbora za 15. studenog.

Kašnjenje s usvajanjem proračuna moglo bi dovesti do novog odgađanja roka za održavanje izbora.

Predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva BiH Željko Bakalar kazao je ranije za Klix.ba da su već u velikoj stisci s vremenom.

''Da bi se održali izbori moraju postojati otiskani glasački listići. Sama nabavka, žalbeni proces i proces tiskanja i pakiranja traje određeni vremenski period koji korespondira s nekih 105 dana. Mi smo računajući te rokove već u velikoj stisci s vremenom", kazao je Bakalar.

Kopirati
Drag cursor here to close