VSTV

Usvojen prijedlog izmjena o financijskim izvještajima sudaca i tužitelja

Predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija je rekao da je sud u međuvremenu donio presudu kojom je utvrđeno da Pravilnik o podnošenju, provjeri i obradi financijskih izvještaja nositelja pravosudnih funkcija nije u skladu sa zakonom.
Vijesti / Flash | 22. 01. 2020. u 18:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće (VSTV) je usvojilo prijedlog o izmjenama Pravilnika o financijskim izvještajima sudaca i tužitelja koji će biti dostavljen Agenciji za zaštitu osobnih podataka i Europskoj komisiji, koji bi do naredne sjednice trebali dostaviti svoja mišljenja koja će pomoći da se ova odluka do kraja razmotri.

Kako je rečeno na sjednici VSTV-a iz ranijeg Pravilnika se brišu izrazi „disbalans“ i „predstavljanje disbalansa“ koje mijenjaju riječi „točnost podataka unesenih u obrazac“, a kao razlog tome je navedena odluka Državnog suda kojom je potvrđeno da VSTV ne može vršiti provjeru porijekla imovine nositelja pravosudnih funkcija.

Predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija je rekao da je sud u međuvremenu donio presudu kojom je utvrđeno da Pravilnik o podnošenju, provjeri i obradi financijskih izvještaja nositelja pravosudnih funkcija nije u skladu sa zakonom.

„Tom presudom se kaže da ne postoji zakonski osnova za ispitivanje porijekla imovine. Međutim, ni u presudi, ni zakonu, nigdje nije osporeno pravo Vijeća da provjerava točnost unošenja podataka“, kazao je Tegeltija, koji je rekao da će uputiti i pismo Europskoj komisiji sa sugestijama iznesenim na sjednici.

Prema njegovim riječima, predstavnici Europske komisije imaju problem prije svega s parlamentom, odnosnom izvršnom i zakonodavnom vlasti koja, prema njemu, ne funkcionira i onda se problemi koji oni treba rješavati adresiraju na VSTV.

„U ovoj situaciji nemamo pravo da zanemarimo postojanje sudske odluke koja se primarno bavi porijeklom imovine. U presudi se kaže da ne postoji zakonski osnova za ispitivanje porijekla imovine“, rekao je Tegeltija i dodao da ako Agencija za zaštitu osobnih podataka kaže da su izmjene urađene kako treba da ne vidi dalje osporavanje pravnog aspekta.

Slavo Lakić, član Vijeća, je na sjednici predlagao da se Ministarstvu pravosuđa i Parlamentu po hitnoj proceduri uputi prijedlog izmjena Zakona o VSTV-u koji se odnosi na financijske izvještaje, a predložio je i alternativna rješenja, poput onog da ukoliko se podaci ne dostave u roku da se o tome obavještava Ured disciplinskog tužitelja. Ostali članovi su predložili da se njegov prijedlog izmjena uputi u Bruxelessu.

Goran Nezirović je naveo kako je presudom Sud BiH rekao da je potrebno donijeti zakon o ispitivanju porijekla imovine, a ne samo izmijeniti zakon o VSTV-u.

Jedan od prijedloga za izmjene je bio da svi nositelji pravosudne funkcije moraju dostaviti podatke iz svih banaka čime bi potvrdili točnost svojih navoda.

Potpredsjednica VSTV-a Jadranka Lokmić-Misirača je rekla kako u zaključcima nigdje nije vidjela da se vrši provjera, već samo popunjavanje i objavljivanje.

„Nikada neću dozvoliti da moju imovinu provjerava neko tko nije sudac ili tužiltelj. Svoje podatke i imovinski karton sam dala dobrovoljno i građani imaju pravo da to znaju. Imovina se provjerava samo ako postoji osnova sumnje da je počinjeno kazneno djelo“, istakla je Lokmić-Misirača.

Kopirati
Drag cursor here to close