Zaključci sjednice Vlade HNŽ

Riješen višak u školama, adaptacije hotela Ero...

Vlada je usvojila Prijedlog Ocjene zdravstvenog stanja pučanstva HNŽ za 2018. godinu kojeg je pripravio Zavod za javno zdravstvo HNŽ.
Vijesti / Flash | 19. 07. 2019. u 13:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na 105. sjednici, Vlada Hercegovačko-neretvanske županije dala je suglasnost na Organizacijske sheme srednjih škola u HNŽ. Tijekom rasprave konstatirana je činjenica o smanjenju broja učenika što kao posljedicu ima stvaranje tehnološkog viška u školama. Usvajanjem organizacijskih shema Vlada je većim dijelom riješila taj problem.

Vlada je usvojila Prijedlog Ocjene zdravstvenog stanja pučanstva HNŽ za 2018. godinu kojeg je pripravio Zavod za javno zdravstvo HNŽ. Prema podacima prikupljenim iz javnih zdravstvenih ustanova na području Županije, vodeće bolesti, uz ostale, su: hipertenzivna oboljenja, akutne infekcije gornjih dišnih puteva i dijabetes. U svezi s uzrocima smrtnosti istaknuto je kako su kardiovaskularna oboljenja i maligne bolesti zastupljene s oko 60% u odnosu na sve ostale uzroke smrtnosti. Ocjena zdravstvenog stanja bit će upućena u daljnji skupštinski postupak.

Potpora Mostaru

Svjesni značaja kandidature Grada Mostara za Europsku prijestolnicu kulture 2024., Vlada je iskazala neupitnu potporu tom projektu.

Nastavljajući aktivnosti u svezi sa zajedničkim smještajem županijskih tijela uprave, s ciljem učinkovitijeg rada i značajnog smanjenja troškova, te omogućavanja građanima da na jednom mjestu dobiju sve potrebne usluge, Vlada je donijela niz odluka vezanih za adaptiranje zgrade Hotela „Ero“, kao i odluke o prihvaćanju projektnog zadatka, izradi idejnog rješenja i glavnog projekta.

Kontinuirano radeći na rješavanju problema tužbi i presuda na teret županijskog proračuna, Vlada je usvojila Odluku o pokretanju postupka za zaključenje Ugovora o izvansudskim nagodbama za sve tražitelje koji su se prijavili po drugom javnom pozivu, a čija su potraživanja postala pravomoćna zaključno s 31.12.2014. godine.

Usvojena je i Odluka kojom se odobrava utrošak novčanih sredstava za izradu Strategije ruralnog razvitka HNŽ. Istaknuto je kako je cilj izrade Strategije privlačenje investiranja i tehnička potpora razvitku ruralnih područja, te povezivanje poljoprivrednog sektora sa sektorom turizma i ostalim gospodarskim sektorima, kako bi se u konačnici postiglo poboljšanje općih uvjeta života, učinkovito korištenje resursa i kreiranje održivog sustava upravljanja u poljoprivredi.

Koncesije

Nastavljajući aktivno raditi na potpori braniteljima i članovima njihovih obitelji, Vlada je dala suglasnost na Program sufinanciranja zapošljavanja djece poginulih branitelja i djece ratnih vojnih invalida. Istaknuto je kako se taj projekt, u suradnji sa Službom za zapošljavanje, provodi već četvrtu godinu, a zainteresirani poslodavci moći će se prijaviti nakon raspisivanja Javnog poziva.

Vlada je usvojila i niz odluka o dodjeli koncesija za obavljanje elektroprivredne djelatnosti proizvodnje, prijenosa i distribuiranja električne energije na području općine Stolac, te koncesije za eksploatiranje mineralne sirovine za područje općine Čitluk i Grada Mostara.

Također, usvojene su i odluke o koncesijama za korištenje morskih voda za područje Neuma i koncesijama za korištenje poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu.

Nastavljajući redovite aktivnosti potpore raseljenim osobama i povratnicima, Vlada je i ove godine odobrila iznos od 250.000,00 KM koji će se biti utrošen za dodjelu 84 donacije u građevinskom materijalu.

Usvojeno je i Izvješće o planu i realiziranju proljetne sjetve za 2019. godinu u kojem je istaknuto kako je ukupna sjetva na razini prošlogodišnje. Istaknuto je kako su uvjeti u kojima se sjetva odvijala - obilne padaline - pokazatelj kako poljoprivredna proizvodnja zahtijeva kontinuiranu prilagodbu proizvođača na agro-klimatske uvjete, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

Kopirati
Drag cursor here to close