Bez podrške

Ustavni sud RS odlučuje o vetu Bošnjaka na zaključke o izvještaju o Srebrenici

Nakon što na današnjoj sjednici te komisije nije bilo dogovora, o tom pitanju će odlučivati Ustavni sud RS.
Vijesti / Flash | 11. 09. 2018. u 13:59 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zajednička komisija Vijeća naroda i Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) danas nije podržala veto Kluba Bošnjaka na zaključke NSRS-a kojima je odbačen Izvještaj Komisije o događajima u i oko Srebrenice u razdoblju od 10. do 19. srpnja 1995. godine. 

Nakon što na današnjoj sjednici te komisije nije bilo dogovora, o tom pitanju će odlučivati Ustavni sud RS. 

Šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a Mujo Hadžiomerović rekao je za Fenu da su skupštinski zaključci, usvojeni 14. kolovoza uz protivljenje Bošnjaka, neutemeljeni i neosnovani te potpuno neprihvatljivi za narod kojem etnički pripada. 

''Smatram da će doći trenutak kada će svi cijeniti Komisiju za Srebrenicu iz 2004. i tadašnju Vladu RS, koje su imale smjelosti da se upuste u veoma težak zadatak i usvoje ovaj izvještaj'', rekao je Hadžiomerović. 

Očekuje da Ustavni RS potvrdi da je skupštinskim zaključcima kojima se, između ostalog, odbacuje izvještaj Komisije za Srebrenicu usvojen prije 14 godina, povrijeđen vitalni nacionalni interes Bošnjaka. 

''Poličari u RS-u nemaju hrabrosti da suoče svoje sunarodnjake sa zločinima koje su počinili pripadnici njihove entničke grupe, dok se ne biraju sredstva da se ukaže na zločine drugih'', istaknuo je Hadžiomerović.  

Mišljenja je i da se u RS-u odbacuje izvještaj Komisije za Srebrenicu kroz "politički igrokaz" pred izbore. 

''Nažalost time se vrijeđaju žrtve i njihove obitelji, a glorificiraju ratni zločini. Rješenje je prihvatiti istinu, da je genocid u Srebrenici pravno-povijesna dokazana činjenica i to se ne može ničim poricati'', rekao je šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a. 

U zaključcima, koji su usvojeni 14. kolovoza na sjednici Narodne skupštine, uz protivljenje poslanika Koalicije “Domovina”, odbacuje se izvještaj Komisije za Srebrenicu iz 2004. godine. 

Također, u jednom od zaključaka se traži od Vlade RS da povuče navedeni izvještaj i stavi ga van snage, što je ona i uradila 18. kolovoza, iako se o skupštinskim zaključcima još nisu bili izjasnili svi klubovi u Vijeću naroda RS-a, niti su oni stupili na snagu.

Kopirati
Drag cursor here to close