Reagirao Dodik

Ustavni sud odlučio da šume nisu (samo) srpske

"Sud je zaključio da Republika Srpska kao entitet u okviru BiH nema ustavnu nadležnost za rješavanje pitanja državne imovine dok se to ne riješi odgovarajućim zakonom na nivou BiH", kazao je Mijan.
Vijesti / Flash | 23. 09. 2021. u 22:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ustavni sud Bosne i Hercegovine utvrdio je da pojedine odredbe Zakona o šumama Republike Srpske nisu u skladu s Ustavom BiH i to u dijelu u kojem se navodi da su šume vlasništvo tog bh. entiteta.

"S obzirom na to da je na osnovu ranije prakse iz nekoliko odluka, od kojih je vodeća o statusu državne imovine BiH, Sud je zaključio da Republika Srpska kao entitet u okviru BiH nema ustavnu nadležnost za rješavanje pitanja državne imovine dok se to ne riješi odgovarajućim zakonom na nivou BiH", izjavio je Srni registrar Ustavnog suda BiH Zvonko Mijan.

Državna imovina

Početkom listopada prošle godine Vijeće ministar donijelo je odluku o osnivanju Komisije za državnu imovinu, utvrđivanje i raspodjelu državne imovine, određivanje prava i obveza Bosne i Hercegovine, entiteta i Brčko distrikta BiH u upravljanju državnom imovinom.

Preko 50 površine RS prekriveno je šumom, milijun i 280 tisuća hektara. Vrijednost šumskog zemljišta i šume procijenjena je na minimalno 7 milijardi KM.

Ne treba zaboraviti kako je Srbija, najveći kupac obveznica Republike Srpske, a obveznice čine javna dobra, uz ostalo i šume.

Reagirao i Dodik

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik pozvao je da svi donositelji odluka u Narodnoj skupštini Republike Srpske ponište sve što je izvan Ustava i Daytonskog sporazuma.

"Pozivam sve ljude u Republici Srpskoj da shvate ozbiljnost situacije, a one koji donose odluke da se okupimo i idemo u Narodnu skupštinu Republike Srpske i da sve što je van Ustava poništimo u Republici Srpskoj, da kažemo da hoćemo da prihvatimo daytonsku BiH", rekao je Dodik.

Komentirajući to što je Ustavni sud BiH utvrdio da pojedine odredbe Zakona o šumama Republike Srpske nisu u skladu s Ustavom BiH, i to u dijelu u kojem se navodi da su šume vlasništvo Republike Srpske, Dodik je ocijenio da se "briselske diplomate uvijek nešto žure i guraju svoje".

"Uvijek su u svim preporukama koje smo imali do sada iz EU, uvijek je to bilo ono što smo mogli da čujemo ranije u Sarajevu da je naznačeno da će baš tako biti i taj zahtjev da nam ispostave. Nemojte vi da nam pravite zemlju. U toj BiH mi nećemo biti", rekao je Dodik.

Kopirati
Drag cursor here to close