Biraju se suci

Ustavni sud 17. rujna razmatra Listu kandidata za suca

Nakon što Ustavni sud FBiH donese mišljenje o predloženoj listi kandidata, VSTV utvrđuje konačnu listu kandidata i dostavlja je predsjedniku FBiH, koji, uz suglasnost potpredsjednika FBiH, imenuje suca
Vijesti / Flash | 15. 09. 2019. u 10:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ustavni sud Federacije BiH bi na sjednici, zakazanoj za 17. rujna, trebao razmatrati Listu kandidata za poziciju sudaca u tom sudu, koju je na posljednjem redovnom zasjedanju usvojilo Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH), saznaje Fena u Ustavnom sudu.

Procedura izbora i imenovanja sudaca u toj visokoj sudskoj instituciji podrazumijeva da se Lista kandidata, nakon njenog utvrđivanja u VSTV-u BiH, upućuje Ustavnom sudu FBiH na mišljenje.

Inače, u procesu izbora i imenovanja sudaca Ustavnog suda sudjeluje najviša izvršna i zakonodavna vlast Federacije BiH, te VSTV BiH, kao i sam Ustavni sud FBiH.

Prema utvrđenoj proceduri, VSTV BiH raspisuje i provodi natječajnu proceduru te pravi listu kandidata, koju dostavlja Ustavnom sudu FBiH na mišljenje.

Nakon što Ustavni sud FBiH donese mišljenje o predloženoj listi kandidata, VSTV utvrđuje konačnu listu kandidata i dostavlja je predsjedniku FBiH, koji, uz suglasnost potpredsjednika FBiH, imenuje suca, te odluku o tome dostavlja Domu naroda Parlamenta FBiH na potvrdu imenovanja većinom glasova prisutnih izaslanika.

Popuna upražnjenih pozicija u Ustavnom sudu FBiH, postala je aktuelna nakon odlaska u mirovinu, navršavanjem 70 godina života sudaca - Seada Bahtijarevića i Domina Malbašića, kojima je funkcija prestala tijekom 2016. godine, te suca Šahbaza Džihanovića, koji je umirovljen u lipnju 2019. godine, prenosi N1.

Podsjetimo, spomenutu kandidatsku listu sačinilo je Povjerenstvo za obavljanje razgovora s kandidatima u skladu s ostvarenim rezultatima (opisnim ocjenama), a njezinom utvrđivanju prethodila je odgovarajuća procedura, uključujući raspisivanje javnog konkursa i formiranje spomenutog povjerenstva.

Tako je VSTVBiH, na zahtjev Ustavnog suda FBiH, raspisao javni natječaj za tri pozicije sudaca Ustavnog suda FBiH 11. veljače 2019. na koji se prijavilo 29 kandidata, koji ispunjavaju uvjete, od kojih su dva kandidata odustali od prijave.

U međuvremenu, a u skladu s odlukama VSTV-a od 20. lipnja i 10. srpnja, formirano je Povjerenstvo za obavljanje razgovora s kandidatima za poziciju sudaca Ustavnog suda FBiH.

To povjerenstvo obavilo je razgovor s 22 kandidata, dok na razgovor nije pristupilo pet kandidata, a nakon obavljenog razgovora s kandidatima 15. i 19. srpnja, Povjerenstvo je sačinilo Listu kandidata poredanih abecednim redom shodno ostvarenim opisnim ocjenama.

Kopirati
Drag cursor here to close