Uspješna akcija

Tomislavgrad: U jami pronađene ručne bombe i granate

Na dubini od nekih 12 do 15 m izvađen je velik broj ručnih bombi, kumulativnih granata, tromblona, raznih tipova metaka i improviziranih bombi.
Vijesti / Flash | 09. 12. 2020. u 17:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:Tomislavcity  / Uspješna akcija Speleološkog društva Mijatovi Dvori i Naše baštine

Članovi Speleološkog društva Mijatovi Dvori i Naše baštine iz Tomislavgrada prilikom ulaska u jamu Zvetaljku u Brišniku uočili su veću količinu minsko-eksplozivnih naprava. Iz razloga što se jama nalazi u neposrednoj blizini naselja i relativno je dostupna, o svemu je obaviještena Županijska uprava civilna zaštita.

Oni su dalje podnijeli prijavu Federalnoj upravi civilne zaštite jer u njihovim redovima djeluje tim specijaliziran za čišćenje speleoloških objekata od ovih naprava.

Po prijavi, djelatnici Federalne uprave civilne zaštite su 9.12.2020. izišli na prijavljenu lokaciju te uz potporu Županijske uprave civilne zaštite te članova SD Mijatovi dvori i Naše baštine uklonili sva eksplozivna sredstva.

Na dubini od nekih 12 do 15 m izvađen je velik broj ručnih bombi, kumulativnih granata, tromblona, raznih tipova metaka i improviziranih bombi.

Tijekom vađenja naprava nije bilo nikakvih velikih i nesavladivih problema. Jedino je kumulativna granata bila jako osjetljiva te je na osnovu procjene deminera neutralizirana i rastavljena u samom objektu.

Ovi predmeti, nažalost, nerijetko puta uglavnom u ratnim i poratnim vremenima završavaju u speleološkim objektima u kojima na kraju ostaju godinama.

Oni na tim mjestima, osim što su opasni za ljudski život, zbog dugotrajnog stajanja i korodiranja predstavljaju opasnost i za podzemne vode čiji se toksični elementi procjeđuju u podzemne spremnike. Štetni su i za okolinu jer u svom sastavu imaju više različitih opasnih kemijskih spojeva koji uzrokuju dugotrajne štetne posljedice.

Ova uspješna akcija čišćenja speleoloških objekata od minsko eksplozivnih naprava je samo jedna u nizu akcija kojom se nastavlja konstantna borba članova spomenutih društava protiv ilegalnih deponija u našem podzemlju.

Nažalost, ovo nije jedini ovakav objekt s ovakvom vrstom otpada u Tomislavgradu i županiji. Zbog toga apeliraju na sve građane HBŽ-a da sva saznanja o ovim predmetima koji su bačeni u jame jave Županijskoj upravi civilne zaštite. Na taj način svi skupa činimo naš životni prostor sigurnijim, priopćeno je iz SD Mijatovih Dvora.

Kopirati
Drag cursor here to close