Štrajk upozorenja

USK: Doktori medicine i stomatolozi u štrajku

Predstavnici Sindikata istaknuli su da je razlog za štrajk upozorenja i eventualne dalje aktivnosti nepoštivanje Kolektivnog ugovora.
Vijesti / Flash | 07. 01. 2019. u 13:48 Fena
Kopirati

Sindikat doktora medicine i stomatologije Unsko-sanskog kantona (USK) počeo je sa štrajkovima upozorenja, a ako se ne udovolji njihovim zahtjevima, 14. siječnja stupit će u generalni štrajk.

Predstavnici Sindikata istaknuli su da je razlog za štrajk upozorenja i eventualne dalje aktivnosti nepoštivanje Kolektivnog ugovora.

''Radi se o takozvanom koeficijentu složenosti poslova koji se pri obračunu plaća množi s brojem radnih sati i cijenom satnice. Po kolektivnom ugovoru prvo njegovo povećanje je bilo predviđeno i ispoštovano 1. veljače ove godine. Za drugo povećanje datumska odrednica je bila 1. studeni, međutim u Kantonalnoj bolnici 'Dr. Irfan Ljubijankić' i još nekoliko zdravstvenih ustanova u USK, pri obračunu plate za novembar nije ukalkuliran taj novi koeficijent. Zato smo i odlučili da krenemo sa štrajkovima upozorenja svakog dana u vrijeme pauze, kako ne bi ispaštali naši pacijenti'', rekao je predsjednik Sindikata ljekara u Kantonalnoj bolnici "Dr. Irfan Ljubijankić“ Amir Rekić.

Predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije USK Nedim Kurtagić istaknuo je kako bolest ne poznaje smjenu vlasti, te da doktori samo traže poštivanje zakonskih odredbi.

''Institucije ne moraju poštovati nas, ali moraju zakon. Kako mi u kontinuitetu radimo svoj posao, neka tako rade i političari. Zaista smo imali mnogo strpljenja, međutim ono je s razlogom pri kraju. Ne tražimo ništa nerealno i megalomanski, nego ono što je dogovoreno ili jednostavno samo poštivanje zakonskih odredbi'', dodao je Kurtagić.

Predstavnici Sindikata utvrdili su i da su ustanove koje ne poštuju Kolektivni ugovor, odnosno povećanje plaće zapravo one ustanove koje su u posljednje vrijeme izvršile zapošljavanje velikog broja nemedicinskog osoblja.

''Došli smo do podatka kako su u posljednjih godinu dana u Kantonalnoj bolnici 'Dr. Irfan Ljubijankić' zaposlena samo tri ili četiri liječnika, a sve ostalo je nemedicinsko osoblje, iako je bio moratorij na zapošljavanje tog osoblja'', naveo je predsjednik Sindikata ljekara u Kantonalnoj bolnici "Dr. Irfan Ljubijankić“ Amir Rekić.

Svakodnevni štrajkovi upozorenja bit će održavani u vrijeme pauze. U slučaju da se ne udovolji zahtjevima članova Sindikata, generalni štrajk je najavljen za ponedjeljak, 14. siječanj.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kopirati